Hlavní obsah

U Zemana získala s věkem navrch temná stránka osobnosti, říká politolog Kopeček

Výzva s Lubomírem Kopečkem: O prezidentské vizi Miloše Zemana i motivaci sporů s ČSSD.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Miloš Zeman je škodič a rozmařilý prezident, který žije hlavně z negativních emocí“. Otevřený rozhovor s autorem knihy o prezidentovi.

Článek

Prezidenta zná jako málokdo, napsal o něm knihu s názvem Miloš Zeman: Příběh talentovaného pragmatika. „Dnes bych ho označil za rozmařilého prezidenta a za prezidenta škodiče,“ říká ve Výzvě Seznamu politolog Lubomír Kopeček z brněnské Masarykovy univerzity.

Miloš Zeman se podle něho chce hlavně dobře bavit. "To je motivace, která je dnes v jednáních prezidenta stále silnější a vidíme ji v aktuální kauze výměny ministra kultury,“ míní Kopeček.

Podle Kopečka prezident už ani nehraje tu hru, že by chtěl transformovat český politický systém k poloprezidentskému, jak si mnozí Zemanovi oponenti myslí.

"On chce být hlavně v centru pozornosti, jako moudrý a zároveň nenáviděný arbitr. Žije do určité míry opravdu z negativních emocí. A samozřejmě s věkem se to zesiluje, protože tak to bývá, že u lidí ve věku nad sedmdesát let získávají navrch negativní vlastnosti a temná stránka osobnosti,“ míní politolog.

Zemanova proměna

Brněnský profesor v rozhovoru také vysvětluje, proč Miloš Zeman tak výrazně změnil své názory a jak se z původního liberála, přes sociálního demokrata, proměnil v dnešního národního konzervativce mobilizujícího proti uprchlíkům.

„Dříve byl ochránce menšin a masy vnímal jako něco nebezpečného. Například odmítal referendum s tím, a teď ta jeho silná slova cituji, že Češi jsou dementní, alkoholici, slabí duchem, takže se jim taková možnost nemá vůbec dát. To je úplný opak proti dnešku. Ale brzy zjistil, že tohle není parketa, na níž může stavět politickou kariéru. A tak začal reprezentovat plebejský, lidový proud české společnosti. Zkrátka z elitáře se změnil v ostrého antielitáře. A myslím, že celkem mu to funguje a vychází dodnes,“ říká Kopeček.

Zrovna teď v srpnu je to třicet let od Zemanova slavného článku v Technickém magazínu v roce 1989, jenž pár měsíců před pádem režimu vyvolal senzaci a šokoval i disidenty. V textu s názvem Prognostika a přestavba nebývale otevřeně kritizoval způsob, jakým je stát řízen a přišel se závěrem, že Československo se mění v zaostalou zemi.

„Ostře antikomunistický byl pak ještě na začátku 90. let, dokonce odmítal komunistickou stranu. Dnešní Miloš Zeman je člověk, který nejraději jezdí do komunistické Číny, chce po jejich vzoru stabilizovat společnost. A komunisté jsou v domácí politice jeho hlavní spojenci,“ říká Kopeček.

Politolog říká, že Zeman je především pragmatik – v celé kariéře upravoval mnohé své názory a vždy byl schopen dobře číst nálady veřejnosti a přizpůsobit se tomu. To je přece populismus, ne? "Z mého pohledu spíše pragmatismus. I když někde je ta změna o 180 stupňů, někdy to hraničí s jistou bezpáteřností,“ odpovídá Lubomír Kopeček.

Proč prezident odkládá jmenování nového ministra kultury? Jak se změnil jeho vztah k premiéru Andreji Babišovi? A vyhovovalo by Zemanovi, kdyby padla vláda?

Podívejte se na celý rozhovor s profesorem politologie Lubomírem Kopečkem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované