Hlavní obsah

Uběhl rok od obvinění Babiše, v kauze Čapí hnízdo má policie v ruce čtyři hlavní důkazy

Uzávěrka Sabiny Slonkové a o nekončícím případu Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zpráva banky, ekonomický posudek, e-mailová komunikace a svědectví lidí, to jsou čtyři hlavní zdroje důkazů, které komplikují situaci premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Rok poté, co policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše v souvislosti s dotační kauzou Čapí hnízdo, zveřejnil server iRrozhlas.cz přehled důkazních materiálů, kterými policie disponuje. Opírá se o policejní usnesení o zahájení trestního stíhání a usnesení státního zastupitelství, kterým se vypořádalo se stížnostmi 11 obviněných.

Řetězec důkazů na Andreje Babiše a jeho spolupracovníků podle materiálů čítá celkem deset položek. V případu dotačního podvodu o zahájení trestního stíhání rozhodly především interní zpráva banky a ekonomický posudek, který si policie nechala vypracovat. Obvinění padlo až poté, co se policie k těmto důkazům dostala.

Zvláštní vyšetřování: Kartářka „vymyslela dotace pro Čapí hnízdo, policie ji ani po roce nevyslechla

Zvláštní vyšetřování: Čapí hnízdo.Video: Kubík Jiří

Podle policie Babišovi spolupracovníci firmu Čapí hnízdo účelově vyčlenili z holdingu Agrofert, přičemž sám Babiš měl na celou operaci dohlížet. Farma Čapí hnízdo díky manévru vypadala jako začínající podnik, a společnost tak od Evropské unie dostala dotaci pro malé a střední podniky v hodnotě 50 milionů korun. Dotaci firma neměla dostat podle policie ani podle Evropského úřadu proti podvodům (OLAF).

„Zcela vědomě a s dokonalou znalostí všech skutečností jednání a jednotlivé kroky ostatních obviněných, směřující k neoprávněnému získání dotace, organizoval, řídil a koordinoval,“ napsala policie o Babišovi.

Babiš kauzu opakovaně označuje za součást kampaně nebo politickou či mafiánskou zakázku. Státní zastupitelství ani vyšetřovatelé průběh vyšetřování nekomentují.

Babiš policii podle zmiňovaných materiálů svou skrytou roli v dotačním podvodu popřel.

Detektivové ale Babišově verzi podle usnesení o zahájení trestního stíhání nevěří. „Na základě objektivně zjištěných skutečností se nezakládá na pravdě. Bylo jednoznačně zjištěno a prokázáno, že opak je pravdou. O tom svědčí výpovědi osob, e-mailová korespondence, dokumentace banky i zpracovaný znalecký posudek,“ píše se v dosud nezveřejněném policejním dokumentu.

Už před rokem o podkladech pro banku, které Babiš a spol. vypracovali, zevrubně psal server Neovlivní.cz: „Bankovní dokumenty, které prokazovaly majitele farmy Čapí hnízdo, dokládají, že když farma žádala britskou banku HSBC o půjčku, uváděla v materiálech, že je vlastněna osobně Andrejem Babišem. Nikoli jeho rodinou, jak dnes premiér tvrdí. Dokumenty jsou zásadní nejen z pohledu, zda dnešní předseda vlády mluví o své kriminální kauze pravdu. Dokazují také, že úřady schvalující dotaci z veřejných peněz byly – narozdíl od úvěrující banky – od počátku záměrně uváděny v omyl.“

Kromě čtyř zmiňovaných hlavních důkazů proti Babišovi podle serveru má policie ještě v ruce výpis z Babišova účtu, dokumenty prokazující, že spolupracovnice Agrofertu se zajímala o podmínky dotace, dokumenty, které svědčí o tom, že zemědělské dotace Farmy Čapí hnízdo řešil pracovník Agrofertu, materiály úřadů o angažmá firmy Imoba z holdingu Agrofert, propojení Čapího hnízda s Agrofertem přes společnost DZV Nova a posudky ukazující zkreslené či zamlčené údaje v žádosti o dotaci.

Reklama

Doporučované