Hlavní obsah

Uber a Lyft chtějí nabídnout peníze nejaktivnějším řidičům na nákup akcií

Uber a Lyft chtějí nabídnout peníze nejaktivnějším řidičům na nákup akcií.Video: Karolína Štuková, Shutterstock.com

 

Reklama

Alternativní taxislužby Uber a Lyft plánují svým nejaktivnějším nebo nejdéle sloužícím řidičům dát peníze na nákup akcií při vstupu těchto podniků na burzu.

Článek

Něco takového je zatím spíše výjimečné a řidičům to umožní podílet se na primární veřejné nabídce. Ty se u těchto firem řadí k nejočekávanějším, napsal dnes list The Wall Street Journal.

Firmu Uber, která plánuje věnovat peníze „podstatnému“ podílu ze svých tří milionů řidičů, nabídka přijde na stamiliony dolarů. Plány Lyftu jsou méně velkorysé, firma nabídne 22 500 korun řidičům, kteří uskutečnili alespoň 10 000 jízd, a 225 000 korun řidičům s 20 000 jízdami. To se podle listu bude týkat jen menšiny z nich.

Nové podmínky pro klasické taxikáře: bez taxametru a někdy i bez žluté svítilny

V posledních dvou letech se v médiích objevilo více zpráv, podle nichž Uber zkoumá možnosti, jak dát akcie řidičům. Zatím však naráží na odpor regulačních úřadů, protože řidiči jsou klasifikováni spíše jako dodavatelé než zaměstnanci. Ani jedna z firem se ke zprávě listu nevyjádřila.

Zatímco Lyft nabízí služby jen v USA a Kanadě, Uber působí v 64 zemích včetně České republiky. Analytici odhadují, že primární veřejná nabídka by mohla Uber ocenit na 120 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované