Hlavní obsah

Uber bude od října evidovat tržby, ale jen jeho noví řidiči

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitel Uberu pro střední a východní Evropu podepsal dohodu s ministerstvem financí.

Článek

Společnost Uber bude od začátku října evidovat tržby svých řidičů v EET. Bbude navíc finanční správě poskytovat data o aktivitách šoférů, které stát bude moci využít k daňové kontrole.

Povinnost se bude týkat pouze nových řidičů, kteří začnou pro společnost od října jezdit.

V současnosti společnost v Česku eviduje zhruba 2000 aktivních řidičů. Těch se povinnost zatím nedotkne.

Dohoda, kterou podepsal ředitel Uberu pro střední a východní Evropu Alex Stakh s ministryní financí Alenou Schillerovou, platí zatím na rok, případné rozšíření povinnosti Uber zváží podle získaných zkušeností.

Navazuje na dubnový slib Uberu, že podnikání v česku uvede do souladu s českými zákony.

Video: Budeme dodržovat zákon

Uber bude respektovat české zákony.Video: Aleš Černý

Podle ministryně financí Schillerové by memorandum mělo rozptýlit obavy, že stát nedokáže regulovat sdílenou ekonomiku. Podle ní je současná legislativa dostačující k tomu, aby stát mohl kontrolovat i tyto služby. „Chyběly nám k tomu informace, které nám teď společnost Uber poskytne,“ řekla.

Dohoda by se zároveň podle ministryně měla stát základním kamenem pro kontrolu dalších společností fungujících na podobné bázi.

Podle ministerstva by zavedení EET u Uberu mělo také uklidnit současné spory taxikářů se společností, Uber se totiž k EET zavázal dobrovolně. Taxikáři zatím své tržby elektronicky evidovat nemusí, změnit by to však měla novela zákona o elektronické evidenci tržeb, kterou v současnosti projednávají poslanci.

Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300 tisíc lidí, za poslední rok mu přibylo 60 procent zákazníků.

Reklama

Doporučované