Hlavní obsah

Uber zřejmě zaplatil hackerům přes dva miliony korun. Chtěl je umlčet

Taxislužba Uber údajně zaplatila hackerům přes dva miliony korun (video: Reuters).

 

Reklama

Taxislužba Uber údajně zaplatila hackerům přes dva miliony korun po loňském hackerském útoku. Chtěla, aby útočníci data vymazali a mlčeli. Společnost incident také rok tajila. Uvedla to agentura Bloomberg.

Článek

Koncem loňského roku hackeři v USA ukradli data z taxislužby Uber. Získali tak údaje asi padesáti milionů zákazníků, sedmi milionů řidičů - a to včetně jejich jmen, e-mailových adres, telefonních čísel nebo informací z řidičských průkazů. Uvedl to server CNN.

Informaci o loňském hackerském útoku na společnost Uber oznámil šéf Uberu Dara Khosrowshahi. Podle jeho slov se o události dozvěděl teprve nedávno. Incident přitom prý společnost rok tajila. Hackerům zaplatila 100 tisíc dolarů (asi 2,2 milionu korun), aby data vymazali a o útoku mlčeli, napsala agentura Bloomberg. Uber ale informaci nepotvrdil.

„Nic z toho se nemělo stát a já to nebudu omlouvat,” uvedl Khosrowshahi, který se generálním ředitelem Uberu stal letos v září. „Měníme způsob našeho podnikání,” dodal.

Ukradená data zahrnují jména zákazníků, jejich adresy, mobilní telefony a e-mailové adresy. V případě řidičů útočníci získali i jejich řidičské průkazy a další informace. Uber nicméně ujišťuje, že neunikla čísla platebních a kreditních karet, bankovních účtů, data narození, místa jízdy nebo čísla sociálních pojistek.

Khosrowshahi uvedl, že podle zjištění se k datům dva útočníci dostali pomocí cloudových serverů. Přímo do firemního systému firmy podle něj nevnikli.

Společnost ihned podnikla bezpečnostní opatření, útočníky identifikovala a získala od nich ujištění, že ukradená data byla zničena, uvedl Khosrowshahi.

Reklama

Související témata:

Doporučované