Hlavní obsah

Uberu a spol. se otevírá cesta z šedé zóny. Poslanci podpořili legalizaci alternativních taxislužeb

Alternativní taxislužba.

Reklama

Sněmovní hospodářský výbor v úterý doporučil schválit vládní novelu zákona o silniční dopravě, která má zjednodušit pravidla taxislužby ve prospěch alternativních dopravců. Řidiči by mohli mít místo taxametru aplikaci a nemuseli by třeba absolvovat zkoušky z místopisu.

Článek

Výbor odmítl většinu vznesených pozměňovacích návrhů a podpořil pouze dva. Doporučil zmírnit postihy zprostředkovatelů taxislužby a podpořil návrh, aby jedno vozidlo mohlo využívat víc taxislužeb.

„To, co poslanci na hospodářském výboru nově doporučili a co bylo odsouhlaseno, je možnost provozování vozidla taxislužby více dopravci,“ řekl k novele zpravodaj Jan Bauer (ODS). Druhým doporučením výboru bylo zmírnění některých sankcí. Provozovatelé taxislužeb měli podle Bauera obavy, že ministerstvem původně navržené sankce jsou téměř likvidační. Zprostředkovatelům by podle vládní novely hrozil v krajním případě za některé přestupky až zákaz činnosti na tři roky.

Vládní novela počítá například s tím, že vozidla taxislužeb už nebudou muset mít povinně taxametr, ale postačí mobilní aplikace. Budou muset být vybaveny evidenční nálepkou, nikoli střešní svítilnou. Taxikáři navíc nebudou muset podstupovat zkoušky z místopisu. Sdružení českých taxikářů však zastává názor, že novela sníží profesionalitu řidičů, znevýhodní tradiční taxikáře a řidiče nebude možné kontrolovat.

Změny, které by podle vlády i opozice mohly vést k levnějším cenám taxislužby, se dotknou desetitisíců řidičů. Jen v Praze podle údajů magistrátu působí 9 800 taxikářů, další skoro tři tisíce šoférů jezdí pro alternativní přepravce Uber a Bolt (dříve Taxify).

Klíčovou změnou v novele je zrušení povinnosti vést záznam o provozu vozidla. Auta taxislužeb tak už nebudou muset mít taxametry jako dosud. Místo nich by mohli řidiči využívat mobilní aplikace, které už nyní používají Uber nebo Bolt.

Místo povinné střešní svítilny s nápisem TAXI budou muset být nově všechny taxíky označeny evidenční nálepkou, kterou bude vydávat místní dopravní úřad za zhruba 500 korun. Platilo by to ale pouze pro taxikáře, jejichž služby si zákazníci budou objednávat elektronicky. Střešní svítilnu tak budou nadále mít vozy taxi, které si lidé zastaví na ulici.

Poslanec Leo Luzar (KSČM) chtěl vypustit z novely možnost, aby úřad vydával nálepku na žádost žadatele. Upozorňoval, že mohou nastat situace, kdy si ji zájemce vyzvedne, ale nebude ji používat, což by podle něj mohlo vést ke vzniku černého trhu s těmito nálepkami.

Reklama

Doporučované