Hlavní obsah

Ubytovací platforma Airbnb zrušila soutěž o pobyt ve strážní věži Velké čínské zdi

Airbnb nabídlo v soutěži pobyt na Velké čínské zdi. Video: Airbnb.cz, Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Firma podle svých slov reagovala na kritiku ze strany části veřejnosti. Čínská média uvádějí, že firma nikdy neměla potřebné povolení k uskutečnění akce.

Článek

Soutěž ubytovací platformy Airbnb, která vítězi nabízela unikátní zážitek v podobě pobytu na jedné ze strážních věží Velké čínské zdi, skončila neúspěchem. Firma soutěž zrušila, podle svých slov reagovala na smíšené reakce, které reklamní kampaň vyvolala. Čínská média však podle BBC News uvádějí, že společnost pro uskutečnění akce nikdy nedostala potřebné povolení.

Reklamní kampaň vyzývala zájemce, aby napsali esej dlouhou 500 slov na téma překonávání kulturních hranic. Vítěz měl získat možnost přespat na lůžku v jedné z poničených strážních věží bez oken a střechy. Pobyt měl zahrnovat také krátkou túru, večeři o několika chodech a tradiční čínskou zábavu.

Reakce veřejnosti na soutěž však byly smíšené. Někteří lidé upozorňovali na možné poškození historické památky zařazené na seznam kulturního dědictví UNESCO, jiní zase na zneužívání Velké čínské zdi k reklamním a PR účelům firmy. Airbnb podle svých slov naopak chtělo propagovat udržitelný turismus v Číně.

Čínská státní média upozornila, že kulturní komise zodpovědná za správu Velké čínské zdi uvedla, že o akci nevěděla a žádný souhlas nevydala. Společnost Airbnb ve středu vydala vyjádření, že ačkoliv dohoda existovala, soutěž se ruší.

Nejednalo se o první podobnou soutěž, kterou společnost Airbnb pořádala. V minulosti lidé soutěžili například o pobyt poblíž Velkého bariérového útesu, ve výzkumné ponorce z pořadu Modrá planeta 2 nebo na hradě spojeném s legendou o Drákulovi.

Reklama

Doporučované