Hlavní obsah

Ubytoval se na pokoji a šel do restaurace. Kamery zachytily atentát v hotelu v Kolombu

Srílanská média zveřejnila záběry z atentátu v jednom z luxusních hotelů v Kolombu.Video: Karolína Štuková, AP

 

Reklama

Srílanská média zveřejnila záběry z hotelových kamer, které zachytily jednoho ze sebevražedných atentátníků z metropole Kolomba.

Článek

První záběry kamer pětihvězdičkového hotelu jsou ze sobotního večera den před útokem. 20. dubna krátce před osmou večer se muž v hotelu Kingsbury ubytoval.

Druhý den ráno vyšel ze svého pokoje v osmém patře s velkým batohem. S výbušninou na zádech sjel výtahem do přízemí a zamířil do hotelové restaurace. Tam po chvíli nálož odpálil. Z videa je patrné, že v restauraci nebylo mnoho hostů ani personálu. Kolik obětí si tento útok vyžádal, není známo.

Výbuchy otřásly o velikonoční neděli třemi pětihvězdičkovými hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury, všechny jsou v Kolombu. Nejméně ve dvou z nich útočili atentátníci v restauracích, když přišli hosté na snídani. Zhruba ve stejnou dobu další útočníci odpálili výbušniny i ve třech kostelech.

Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba a při osmém sebevražedný atentátník zaútočil na policisty. Celkem zemřelo přes 250 lidí.

Razie na východě Srí Lanky si vyžádala 15 mrtvých. Vojáci bojovali s ozbrojenci

Hlavní podezřelý z přípravy útoků, radikální islamistický duchovní Zahrán Haším, podle vyšetřovatelů zemřel už při útoku v hotelu Shangri-La.

Srílanská policie a armáda stále pátrá po dalších ozbrojencích spojovaných s atentáty. Při posledním zátahu na východě země zemřelo 15 lidí včetně šesti dětí.

Radikálové během razie v sobotu ráno odpálili několik výbušnin. Policie uvedla, že mezi mrtvými jsou ozbrojenci i členové jejich rodin a několik civilistů. Ozbrojenci byli podle policejního mluvčího patrně členy islamistické skupiny národní Tauhíd džamáate (NTJ), jíž místní úřady útoky s nejméně 253 mrtvými připisují.

Při přestřelce byly zraněny manželka a dcera Zahrána Hašíma, který stál v čele NTJ. „Ano, žena a dcera byly při útoku zraněny,“ potvrdila informaci agentuře Reuters Hašímova sestra.

Při dosavadních raziích našly bezpečnostní složky výbušniny, rozbušky, sebevražedné vesty a vlajky teroristické organizace Islámský stát (IS).

Policie hledá 140 lidí podezřelých z vazeb na teroristy z IS, který se k útokům přihlásil. Bezpečnostní složky už zatkly 76 lidí, mezi zadrženými jsou i cizinci ze Sýrie a Egypta, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Doporučované