Hlavní obsah

Kanceláře, byty nebo hotel? Siko se rozhoduje, co s Domem odborových svazů na Žižkově za miliardu

Rozhovor s Jaroslavou Valovou, zakladatelkou firmy Siko.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Byl to obchod v hodnotě kolem miliardy korun. Firma Siko poprvé potvrdila částku, za kterou Dům odborových svazů (DOS) koupila. Jaroslava Valová, zakladatelka společnosti, to řekla Seznamu v pořadu Ženský byznys Petry Krmelové.

Článek

Dosud se o ceně jen spekulovalo s tím, že šlo o obchod přesahující jednu miliardu korun.

„Cenu bych nerada zveřejňovala, ale ano, blížíme se tomu. Já si myslím, že na tu lokalitu, která tam je, tak je ta cena přijatelná, i když je vysoká,“ komentovala částku Jaroslava Valová a dodala: „Co se týče využití, na to se lidé ptají, existuje několik variant, jak bychom s tím mohli dále nakládat, takže ještě není rozhodnuto.“

Multifunkční dům: kanceláře, byty nebo hotel?

Ve hře je podle ní několik variant. Nájemní bydlení, možná částečně hotel nebo taky kanceláře. „Jasno není, ale právě je těch variant několik a v podstatě to nebude možné, aby se to všechno zrealizovalo hned, tam dobíhají nájemní smlouvy, jsou tam nějaká omezení a během doby, co budou dobíhat tyto závazky, by se mělo dotvořit, na jaké bázi bude to využití,“ dodává zakladatelka firmy Siko.

Podle ní některé smlouvy budou dobíhat i 4 až 6 let. „Ty prostory tam nejsou jednoduché, to dá určitě dost práce architektům, ale kontaktovali jsme už asi 12 našich výborných architektů, se kterými o tom mluvíme a vždycky každá další konzultace přinese něco nového, takže stále není rozhodnuto,“ vysvětluje žena, která v roce 1991 Siko založila a před 4 lety předala vedení mladšímu synovi Tomášovi.

Její starší syn Vítězslav platí naopak ve firmě za vizionáře. „Jednak je třeba říct na začátku, že to je byznys úplně mimo Siko, to byl takový sen syna Víti, který snil vždycky o tom, že by chtěl udělat velký projekt, nikoliv na prodej bytů, ale on přijel z Ameriky s tím, že tam je rozšířené nájemní bydlení, a snil o tom hodně dlouho,“ říká Jaroslava Valová.

Firma Siko coby developer před časem zrealizovala projekt nájemního bydlení Luka Living na stanici metra Luka. Tam má asi 215 bytů a téměř všechny jsou obsazené. To, že bude Dům odborových svazů druhý Luka Living, Valová nevylučuje.

Reklama

Doporučované