Hlavní obsah

Ubytovna za 586 tisíc měsíčně. Vstup zakázán, ale poslanci se natočili sami

Marian Jurečka z KDU-ČSL ukazuje svůj poslanecký byt v Nerudově ulici na Malé Straně.Video: Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tajemstvími obestřenou ubytovnu pro poslance ukázali dva politici. Provoz a údržba dvojice domů stojí parlament 586 tisíc korun měsíčně.

Článek

Uprostřed strmého stoupání Nerudovou ulicí, po níž se z Malé Strany dostanete až na Hradčany, se přímo naproti kostelu U Kajetánů nachází v domě číslo 15 poslanecká ubytovna. Je v ní celkem 47 bytů s výhledem na Petřín.

Jen tak se do ní ale nedostanete, vstup zakázán. Na ubytovnu se služebními byty nedávno upozornil pirátský poslanec Tomáš Vymazal, který tady ve služebním bytě svými několika počítači vyčerpal tolik elektřiny, že si toho při placení energie všimli ve Sněmovně.

Jak to uvnitř vypadá - jestli jde o luxus, či spíše nějaký internát - ukázali Seznamu dva poslanci. Petr Gazdík (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) sami natočili a popsali své byty. Mají tady garáže a podobně jako v hotelu tu funguje recepční služba i úklid. Pusťte si video nahoře.

Celkem 176 mimopražských poslanců má k dispozici dvě ubytovny - kromě větší v Nerudově ulici je ještě jedna menší se 16 byty na Vinohradech. Je to však jen pro vybrané - dohromady je v nich celkem 63 bytů. Ostatní dostávají od Sněmovny náhradu ve výši 20 500 korun měsíčně, za kterou si mohou pronajmout byty v hlavním městě.

„Za provoz a údržbu obou ubytovacích zařízení platí Kancelář Poslanecké sněmovny dohromady 586 tisíc korun měsíčně,” popisuje náklady ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch.

Jak se místa v ubytovnách rozdělují? Mají přednostní právo služebně starší politici? Jednotlivé stranické frakce dostanou podle počtu členů určitou kvótu a je pak na nich, jak přidělená místa využijí a rozdělí mezi své lidi.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Doporučované