Hlavní obsah

Ubytovny a bezpečnost, to je hlavní téma kampaně v Plzni. Jednoduchý recept ale strany nemají

Ubytovny jako téma předvolební kampaně v Plzni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kampaň před komunálními volbami spěje do finále. V Plzni jsou horkým tématem ubytovny a s nimi spojená bezpečnost. „Plzeň a bezpečí je velké téma,“ všímá si politolog Filozofické fakulty ZČU v Plzni Přemysl Rosůlek. Upozorňuje přitom na to, že podle statistik situace není nijak alarmující.

Článek

„Mám pocit, že se jednotlivé strany, subjekty nebo uskupení soustředí na témata, která v Plzni jsou nebo rezonují, i když v Plzni nejsou,“ konstatuje Rosůlek, podle něhož je právě téma bezpečnosti tím, které rezonuje. V kampani tak podle něj často zaznívají pojmy montovny, ubytovny či přistěhovalci.

„Bezpečnost se stává velkým tématem i kvůli tomu, že tu existují vlivné komunity, například na Facebooku, týkajících se Plzeňanů,“ zamýšlí se politolog a dodává, že tu fungují i úspěšné servery týkající se Plzně, které bezpečnost dokážou tematizovat. „Mainstreamové politické strany, nemluvě o těch extremistických nebo výrazně populistických, se toho tématu chytají,“ doplňuje Rosůlek.

V Plzni podle primátora města Martina Zrzaveckého funguje mezi 400 a 450 ubytovacími zařízeními, jedná se však o souhrnné číslo včetně hotelů a penzionů. Ubytoven jsou ve městě rozhodně desítky a jejich úroveň je skutečně velmi odlišná. Mezi ty nejproblémovější patřila ubytovna v Plzni-Karlově pro zhruba 130 lidí, která v polovině září vyhořela.

„Měl jsem možnost s hasičským záchranným sborem, Policií ČR, městskou policií, případně dalšími složkami, které do objektů můžou vstupovat, různé ubytovny navštívit. Méně jich je těch, které jsou provozované tak, jak by být měly,“ hodnotí Zrzavecký situaci.

Právě na tyto ubytovny by se podle něj měly kontroly více zaměřit, obec však podle něj nemá v tomto ohledu mnoho pravomocí. Za důležité proto považuje apelovat na to, aby se změnila legislativa, která by kompetence měst a obcí zvýšila. Na tom se víceméně shodnou všechny strany.

Kromě toho zaznívají i další možná řešení. ČSSD zmiňuje posílení městské policie, ODS mluví o speciální pořádkové jednotce v centru města, Piráti chtějí ubytovny zmapovat a pak je důsledně kontrolovat, pro TOP 09 je prioritou regulace tvrdého hazardu, SPD chce klást důraz na výcvik městských strážníků a na jejich počty, ANO chce koordinovat bezpečnostní složky. „V řadě měst a obcí byla velkým problémem jazyková bariéra. Potíže s cizinci se často podařilo zmírnit i vyřešit díky tlumočníkovi. Takový člověk by mohl začít fungovat i v řadách městské policie. Další variantou je přijetí strážníků, kteří ovládají východoevropské jazyky,“ míní Roman Zarzycký (ANO), lídr kandidátky v Plzni.

Reklama

Doporučované