Hlavní obsah

Účet sedmileté dívenky Bany, která tweetovala o životě v Aleppu, zmizel

#Whereisbana: Účet sedmileté Bany, která tweetovala o životě v Aleppu, je zrušený.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Denně pomocí twitterového účtu informovala o tom, jak se žije v rozbombardovaném Aleppu. Nyní se její účet odmlčel. Objevují se pochybnosti, zda byl vůbec pravý.

Článek

Několik měsíců Bana Alabed se svou matkou Fatemah tweetovaly o tom, jak se žije v jednom z nejhůře zasažených měst Sýrie, v Aleppu. Každý den usínala sedmiletá dívenka za zvuku padajících bomb a hroutících se domů. Viděla umírat své sousedy a přátele. Do školy chodit nemohla, tak se učila se svou matkou - vystudovanou učitelkou angličtiny.

Na svůj twitterový účet často vkládala fotografie a videa. Tak často (a v takové jazykové i technické kvalitě), až se objevily spekulace o tom, zda se jedná opravdu o účet sedmileté dívky a jestli ona sama vlastně skutečně existuje.

Spekulace neutichají ani potom, co se účet odmlčel. Na Twitteru i dalších sociálních sítích se dokonce objevují parodické snímky a poznámky zpochybňující, že by v podmínkách Aleppa někdo dokázal to, co Bana.

Je to fake! Bana Alabed je jako Anne Franková

„Anne Franková psala svůj deník kuličkovým perem rok předtím, než bylo vynalezeno. Bana Alabed tweetuje z války s perfektní angličtinou a elektrickým připojením po celý den," píše se na jednom z fakeových (falešných) účtů Bany Alabed.

Někteří lidé nevěří, že je Bana reálná. Podezřelé jim připadá především, že by v Aleppu měla dívka prakticky bezproblémový přístup k elektřině a internetovému připojení. Nevěří ani její skvělé angličtině.

Na druhou stranu Bany účet obsahoval spoustu reálných fotek a videí, televizi BBC se dokonce podařilo s rodinou Bany spojit přes Skype. Na YouTube je navíc několik videí, na kterých Bana s drobnou pomocí opravdu anglicky hovoří.

„Jsme si jistí, že nás teď armáda zatkne, uvidíme se později..." Tak zněl poslední tweet Fatemah, než byl účet její dcery zrušen.

Od té doby se na Twitteru používá jiný hashtag #Whereisbana, nikdo totiž netuší, zda Bana a její rodina stále žijí.

Denně v Aleppu zemřou desítky civilistů. Syrský konflikt trvá od roku 2011 a vyžádal si přes 250 tisíc obětí. V Aleppu už není v provozu žádná škola, obchod ani nemocnice. Dochází zásoby jídla i léků, je-li někdo vážně zraněn, jeho šance na přežití jsou malé.

V Aleppu je situace nepřehledná

Situace v oblasti je nepřehledná. Podle dřívějších informací ve městě bojuje seskupení s názvem Dobytí Halabu (Fatah Halab), které tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu (FSA), tak radikálnějších. V oblasti se ale vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie.

Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy). Obě skupiny obvykle nebojují bok po boku, nicméně komunikují spolu a mají společného nepřítele, kterým je syrský režim.

NATO navíc obviňuje Rusko z útoků na civilisty v Sýrii.

Reklama

Doporučované