Hlavní obsah

Účet SPD se plní příspěvky od lídrů. Posílají straně 100 tisíc

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura slibuje, že přispěje na kampaň taky.

Reklama

Na transparentních účtech politických stran je živo. Kromě dárců z řad veřejnosti posílají příspěvky také sami politici. Třeba krajští lídři SPD posílají partaji 100 tisíc korun.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Na transparentním účtu SPD přistávají platby od lídrů krajských kandidátek. Všichni posílají stejnou sumu - 100 tisíc korun.

Navlas stejné peníze poslali straně všichni lídři i před minulými parlamentními volbami. Strana tehdy i teď popírá, že by šlo o povinný příspěvek v předem stanové výši, který by kandidáti museli uhradit.

„Všichni lídři za SPD se dohodli, že budou podporovat kampaň SPD ve svém kraji nejen prací, ale i finančně. Tyto peníze budou použity na kampaň v letošních parlamentních volbách v Olomouckém kraji a o jejich použití rozhodne předsednictvo regionálního klubu v Olomouckém kraji,“ napsal Seznam Zprávám místopředseda hnutí Radim Fiala. Sám také přispěl 100 tisíci korunami.

Další, kdo poslal rovných sto tisíc korun, je také poslanec SPD a lídr kandidátky v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna. „Je to dobrovolné,“ napsal v SMS zprávě poslance Foldyna na otázku, zda jde o dobrovolnou činnost, nebo o povinnost.

Kromě dvou zmíněných lídrů SPD poslali peníze také poslanec SPD a lídr na Vysočně Radek Koten, lídr ve Středočeském kraji Radek Rozvoral, poslanec a jednička na kandidátce v Jihomoravském kraji Jan Hrnčíř a poslanec a lídr v Libereckém kraji Radovan Vích.

Všichni krajští lídři SPD do plateb na transparentní účet uvádějí, že jde o dar. Přispět hodlá i předseda Tomio Okamura. „Samozřejmě přispěji na kampaň v Moravskoslezském kraji, kde jsem lídrem. Jsem rád, že můžu pomoci SPD i finančně, protože považuji tyto volby za velmi důležité,“ uvedl Okamura.

Mezi lídry SPD jsou hned tři bývalí politici ČSSD – exposlankyně Vladimíra Lesenská, poslanec Jaroslav Foldyna a také exministr Zemanovy vlády v letech 1998–2000 Jaroslav Bašta. Kvůli Baštově angažmá opustila část pardubických straníků kandidátku.

V roce 2017 posílali nejvyšší příspěvek lídři hnutí, menší částky pak platili lidé na nižších pozicích. Někteří členové strany později veřejně popisovali, že to tak bylo nařízeno z vedení. Okamura to ale popíral, šlo podle něj o dobrovolné dary.

Lídři krajských kandidátek hnutí SPD pro volby 2021

Moravskoslezský kraj, Tomio Okamura, poslanec a předseda hnutí SPD.

Olomoucký kraj, Ing. Radim Fiala, poslanec a místopředseda hnutí SPD.

Karlovarský kraj, Karla Maříková, poslankyně, zdravotní sestra.

Liberecký kraj, Ing. Radovan Vích, poslanec, voják, plukovník v záloze.

Kraj Vysočina, Radek Koten, poslanec, předseda výboru pro bezpečnost.

Pardubický kraj, diplomat Jaroslav Bašta.

Královéhradecký kraj, Ing. Vladimíra Lesenská, ředitelka pracoviště Úřadu práce Ústí nad Orlicí.

Zlínský kraj, MUDr. Vladimír Zlínský, lékař ORL, zastupitel Zlínského kraje.

Plzeňský kraj, Ing. Marie Pošarová, finanční analytička, zastupitelka Plzeňského kraje.

Jihočeský kraj, MUDr. Iveta Štefanová, lékařka.

Ústecký kraj, poslanec Jaroslav Foldyna.

Jihomoravský kraj, PhDr. Jan Hrnčíř, poslanec, vysokoškolský pedagog.

Praha, Mgr. Josef Nerušil, člen Rady Českého rozhlasu, odborný pracovník Arcibiskupství pražského.

Středočeský kraj, Radek Rozvoral, poslanec, místostarosta obce Všechlapy u Nymburka.

Zdroj: SPD

Reklama

Doporučované