Hlavní obsah
Online

Moderna hlásí 100% účinnost vakcíny proti těžkému průběhu covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Vakcína farmaceutické firmy Moderna podle dnešního prohlášení společnosti chrání před těžkým průběhem nemoci covid-19 se stoprocentní účinností. Kromě toho Moderna oznámila, že od poloviny listopadu, kdy zveřejnila první výsledky z třetí fáze, nezaznamenala žádné komplikace a ještě dnes požádá o nouzové povolení vakcíny v USA i EU. Podle úplných výsledků třetí fáze je celková účinnost vakcíny 94 %.

- Expert Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci pro stanici NBC uvedl, že Spojené státy mají očekávat pokračující nárůst počtu denních případů ještě v následujících dvou až třech týdnech po Dnu díkůvzdání. V pátek počet nových případů poprvé přesáhl 200 tisíc, za posledních 24 hodin přibylo 143 tisíc potvrzených případů.

- Japonsko hlásí rekordní počet pacientů s vážnými příznaky onemocnění covid-19. Celkem jich země eviduje 462, za poslední den přibylo 22 takových pacientů. Podle ministerstva zdravotnictví se země potýká s třetí vlnou nákazy, v sobotu úřady zaznamenaly rekordních 2684 případů, zemřelo 14 lidí.

  • WHO varovala před vývojem koronaviru v Brazílii a Mexiku

    Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) dnes varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru, informuje agentura AFP. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali „velmi vážně“. Brazilský stát Sao Paulo, v němž leží stejnojmenné největší město v zemi, zavedl ode dneška přísnější opatření, píše agentura Reuters.

    „Myslím, že Brazílie to musí brát opravdu vážně. Je to velmi znepokojující,“ varoval dnes generální ředitel WHO. Tedros Adhanom Ghebreyesus podtrhl, že oproti červenci, kdy šíření koronaviru v Brazílii vrcholilo, země dokázala v prvním listopadovém týdnu přírůstek infekcí snížit téměř o dvě třetiny na 114 000 prokázaných případů, poslední listopadový týden ale počet nových infekcí přesáhl 200 000.

  • WHO: Při lyžování se koronavirus moc nešíří, problém je srocování

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří. Řekl to dnes krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů. Několik evropských zemí včetně Itálie, Německa, Francie a částečně i Rakouska omezuje lyžařskou sezonu v obavě před pandemií. Švýcarsko už nyní lidem lyžování umožňuje za přísných protiepidemických opatření.

    „Skutečné problémy se vyskytnou na letištích, v turistických autobusech, které přivážejí lidi do lyžařských resortů a zpět, na vlecích a místech, kde se lidé scházejí,“ vysvětlil Ryan. „Měli bychom všem zemím doporučit, aby popřemýšlely nad svými lyžařskými sezonami a dalšími příležitostmi hromadného srocování.“

  • V Singapuru zkoumají dítě narozené s protilátkami na covid-19

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti, uvádí agentura Reuters. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní dostalo protilátky.

  • V Británii zemřelo s koronavirem dalších 205 lidí

    V Británii přibylo za posledních 24 hodin 205 mrtvých s covidem-19 a celkový počet obětí tak činí 58 448, což je nejhorší bilance v Evropě. O 12 330 stoupl počet nakažených, což je mírný nárůst oproti nedělním 12 155 registrovaným případům.

    Od začátku pandemie se v Británii nakazilo 1 629 657 lidí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na vládní údaje.

  • Ve Francii přibylo více než 400 mrtvých s covidem

    Dalších 406 úmrtí pacientů s covidem-19 zaznamenala za posledních 24 hodin Francie. Celkový počet mrtvých v této zemi stoupl na 52 731, informovala agentura Reuters. Nárůst nakažených se nicméně zpomalil na 4000 nových případů za den, zatímco v neděli bylo zaznamenáno 9784 pozitivně testovaných.

    Od začátku pandemie se ve Francii nakazilo 2 222 488 osob. Rekordní počet nakažených - 854 863 - byl v této zemi, která má téměř 68 milionů obyvatel, zaznamenán během listopadu.

  • Premiér Chorvatska má covid-19

    Chorvatský premiér Andrej Plenković se nakazil koronavirem. S odvoláním na mluvčího vlády o tom dnes informovala místní média. Již od soboty byl Plenković v izolaci, neboť nákaza se potvrdila u jeho manželky. Chorvatsko dnes zaznamenalo nejvyšší počet zemřelých s covidem-19 od začátku epidemie.

    „Na doporučení epidemiologů se předseda vlády Andrej Plenković v pondělí opět podrobil testu na přítomnost koronaviru a nález byl pozitivní,“ uvedl mluvčí s tím, že premiér se cítí dobře. V izolaci stráví předseda vlády nejméně deset dní. Dnešní zasedání kabinetu vedl z podkroví svého domu, kam se v neděli uchýlil do karantény po zjištění nákazy u své manželky.

  • Turecko zpřísňuje opatření, v zemi přibývá úmrtí kvůli covidu-19

    Turecko zavede od úterý víkendový zákaz vycházení, ve všední dny budou muset lidé zůstávat ve svých domovech v určitých hodinách. Dnes to podle agentury Reuters oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecké zdravotnické úřady dnes ohlásily nových 188 úmrtí souvisejících s covidem-19 a 31 219 nově nakažených, což je v obou případech dosud nejhorší bilance. Počet úmrtí se navíc v posledních osmi dnech neustále zvyšoval.

    Erdogan upřesnil, že například dodavatelé a sektor výroby budou mít z opatření výjimku. Dosud v Turecku platil částečný zákaz vycházení o víkendech a zákaz konzumace v restauracích a kavárnách. Většina podniků musela zavírat v deset hodin večer, připomněla agentura AFP.

  • Keňa tento měsíc eviduje nejvíce nakažených od začátku pandemie

    Listopad byl pro Keňu nejkrizovější měsíc od března, kdy se tam začala šířit koronavirová nákaza. Podle zpravodajského webu BBC to dnes uvedl keňský ministr zdravotnictví Mutahi Kagwe. Tento měsíc Keňa zaznamenala 28 124 nových případů nákazy koronavirem a 456 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo.

    Listopadová bilance nakažených je podle Kagweho více než dvojnásobek součtu nově nakažených v září a říjnu. Od začátku pandemie se koronavirus v Keni potvrdil u 83 316 lidí, z nichž 1452 zemřelo. Pandemie tvrdě doléhá na keňské zdravotníky, kteří vyhlásili stávky a žádají lepší zdravotní pojištění, osobní ochranné prostředky a zvýšení platů.

  • Merkelová: Prosincový summit bude pro rozpočtový spor klíčový

    Prosincový summit Evropské unie bude zásadní pro nalezení řešení, které by umožnilo schválit unijní rozpočet a koronavirový fond obnovy navzdory námitkám Polska a Maďarska. Řekla to dnes podle agentury Reuters německá kancléřka Angela Merkelová. Zároveň upozornila, že hospodářské dopady pandemie budou patrné ještě roky.

    „Doufám, a alespoň se o to pokoušíme, že dokážeme najít řešení, protože toto bude velmi důležitý signál,“ řekla Merkelová. „Bohužel nemohu říct, že mise byla splněna, i když bych byla ráda, kdyby tomu tak bylo,“ dodala šéfka německé vlády. Dohoda vázne kvůli odporu Maďarska a Polska vůči podmiňování výplaty unijních peněz dodržováním principů právního státu.

  • Rusko zahájilo klinické testy druhé vakcíny

    Úřady v Ťumeni dnes ohlásily, že na místní univerzitě začaly klinické zkoušky druhé schválené ruské vakcíny EpiVakKorona, vyvinuté sibiřským biotechnologickým střediskem Vektor. Zatím dobrovolníci podstupují vyšetření, po kterém mají následovat pozvánky k očkování. To má začít od 2. prosince, uvedla agentura TASS s tím, že Vektor pojistí všechny dobrovolníky pro různé případy, od zhoršení zdraví až po invaliditu. Čtvrtina dobrovolníků místo vakcíny dostane placebo.

  • Rusko začalo očkovat vakcínou Sputnik V

    Rusko dodalo první známou dávku vakcín Sputnik V pro civilní použití do nemocnice jižně od Moskvy, která dnes oznámila, že minulý týden začala očkovat místní obyvatelstvo. Uvedla to agentura Reuters. Rusko se podle ní snaží udržet krok se západními výrobci očkovacích látek. Ruské úřady tvrdí, že Sputnik V dosahuje účinnosti 92 procent při ochraně lidí před nemocí covid-19, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2.

    Ústřední městská nemocnice v Domodědovu na svém webu uvedla, že obyvatelé, kteří se chtějí nechat očkovat, se musejí předem zaregistrovat na vládním webu a přinést si s sebou negativní výsledek testu na covid-19 a doklad totožnosti.

  • Vietnam zaznamenal po třech měsících domácí přenos koronaviru

    Vietnam dnes potvrdil první případ přenosu nákazy koronavirem na svém území po 89 dnech. Nákaza byla potvrzena u muže, který dříve přišel do styku s nakaženým stevardem, informuje agentura Reuters. Vietnamské ministerstvo zdravotnictví se chystá posílit systém kontroly a trasování, aby předešlo šíření nákazy v zemi. Poslední domácí ohnisko nákazy Vietnam zaznamenal v červenci.

    „Situace ohledně covidu-19 zůstává komplikovaná, nemoc se v zimním období vrátila do mnoha částí světa,“ uvedl minulý týden vietnamský ministr zdravotnictví Nguyen Thanh Long. V posledních týdnech Vietnam zaznamenává v průměru pět nových případů nákazy koronavirem denně. Jedná se ale o cestující ze zahraničí.

  • Žebříčkům slovníkových portálů letos kraluje slovo pandemie

    Za své slovo roku dnes prohlásil americký slovník Merriam-Webster i server dictionary.com výraz pandemie. Oba slovníkové portály u něj totiž zaznamenaly nejvýraznější nárůst v počtu vyhledávání a dlouhodobou popularitu. Odborníci však upozorňují, že letošní rok byl z jazykového hlediska výjimečný, protože se za pouhých několik měsíců dostal do běžného slovníku lidí zřejmě bezprecedentní počet nových výrazů. Vydavatelé slavných oxfordských slovníků proto například letos poprvé odmítli prohlásit za slovo roku jeden výraz a zveřejnili celý seznam.

    Experti však upozorňují, že zaznamenala výrazný nárůst v používání také slova přímo nesouvisející s pandemií. Merriam-Webster například zařadil do svého výběru výraz „defund“, tedy odebrat finance, který souvisí s masivními protesty, jež následovaly po úmrtí černocha George Floyda po tvrdém zákroku bělošského policisty. Někteří protestující pak začali požadovat snížení rozpočtu policie a přesunu financí na sociální a preventivní programy. Mezi populární slova patřila také „mamba“, kterou začali lidé vyhledávat po tragické smrti basketbalisty Kobeho Bryanta, o jehož přezdívku šlo.

  • Polsko hlásí nejmenší denní přírůstek případů koronaviru od října

    Polsko dnes oznámilo 5733 nově potvrzených případů koronaviru za poslední den. To je nejmenší denní přírůstek od 13. října, píše agentura PAP s odvoláním na polské ministerstvo zdravotnictví. Maďarsko zaznamenalo za uplynulý den 5595 pozitivních testů na koronavirus.

  • Slováci nejsou příliš nakloněni očkování proti covidu-19

    Na Slovensku se chce nechat očkovat proti covidu-19 jen zhruba čtvrtina obyvatel, vyplynulo z výsledků průzkumu Slovenské akademie věd (SAV). První dodávku vakcín očekává Bratislava ještě letos, nejprve by měly být očkovány vybrané profese a koronavirem nejvíce ohrožené skupiny lidí.

    Na přelomu října a listopadu by se podle sondáže nechalo očkovat 26,8 procenta obyvatel Slovenska, více než dvě pětiny dotazovaných takovou možnost odmítly. Podíl zastánců očkování zůstal sice nízký, ochota nechat se očkovat je v zemi ale nejvyšší od jara.

  • V Johnsonově straně roste napětí kvůli koronavirovým opatřením

    V britské Konzervativní straně roste napětí kvůli opatřením, která zavádí v boji s šířením koronaviru kabinet premiéra Borise Johnsona. Ministr životního prostředí George Eustice dnes stanici BBC řekl, že se systém, který by měl začít platit od středy, nelíbí až stovce vládních poslanců.

    Dolní sněmovna britského parlamentu by měla v úterý hlasovat o zavedení třístupňového systému regionálních opatření, který má v Anglii od středy nahradit nynější plošná omezení.

  • Studenti úmyslně šířili koronavirus

    Policie ve švédském Östersundu sepsala zprávu, podle níž studenti jedné ze středních škol úmyslně šířili koronavirus. Policie si všimla, že studenti aktivně vyhledávají lidi s nemocí covid-19, aby se sami nakazili a posléze mohli nemoc šířit dál. Autoři zprávy předali své poznatky vyšetřovatelům, kteří budou na případu tento týden pracovat, napsal server SVT Nyheter. Spekuluje se o tom, že cílem studentů bylo prodloužit období pandemie, v němž zůstávají na distanční výuce a nemusejí chodit do školy.

  • O nouzové povolení požádá dnes Moderna i v EU

    O schválení mimořádného nasazení vakcíny Moderna požádá kromě USA i regulační úřady v EU.

  • Moderna: Před těžkým průběhem naše vakcína chrání na 100 %

    Vakcína farmaceutické firmy Moderna podle dnešního prohlášení společnosti chrání před těžkým průběhem nemoci covid-19 se stoprocentní účinností. Kromě toho Moderna oznámila, že od poloviny listopadu, kdy zveřejnila první výsledky z třetí fáze, nezaznamenala žádné komplikace a ještě dnes požádá o nouzové povolení vakcíny v USA.

  • Moderna nezjistila žádné další komplikace s vakcínou, dnes požádá o povolení v USA

    Společnost Moderna od 16. listopadu, kdy oznámila první výsledky z třetí fáze testování vakcíny proti covidu-19, nezaznamenala žádné další komplikace. Ještě dnes má proto podat žádost o nouzové povolení vakcíny ve Spojených státech amerických, vyplývá to z prohlášení firmy, které citují světová média.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy