Hlavní obsah

Účet za kolaps systému státních zakázek. Stopka pro akce za stamiliony a milionová pokuta

Mimo pokuty se zadavatelé zrušených zakázek hlásí také o náhradu škody.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zadavatelé zrušili 75 tendrů a provozovatel – společnost Tesco SW – za to dostala třímilionovou smluvní pokutu.

Článek

Barvy na prknech sice už moc nezbylo a vrata pamatují také lepší časy, svůj účel ale holešovická hasičská stanice stále plní. Vznikla sice jako provizorium na pár let během druhé světové války, přežila ale dodnes.

Vytouženého tendru na výstavbu nové základny se hasiči po 20 letech slibů konečně dočkali na konci ledna. V březnu se ale zase rušil, a to kvůli výpadku státního systému na zakázky – Národního elektronického nástroje (NEN).

Ten postihl v polovině února blackout, po kterém zmizely tisíce dokumentů. Odskákaly to desítky zadavatelů – včetně zmíněných hasičů. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má po půl roce na stole konečné číslo následků výpadku. Podle informací Seznamu se muselo rušit celkem 75 už vypsaných tendrů v hodnotě několika set milionů korun.

„V současné době má Ministerstvo pro místní rozvoj nahráno zpět více než 95 % veškeré dokumentace. Zbytek dokumentace není doposud nahrán například z důvodu, že je zadavatel má u sebe a do systému je nahrávat nemusí,“ prozradil mluvčí MMR Vilém Frček.

Smůlu měly hlavně ty zakázky, u nichž doba pro podání nabídek vrcholila právě ve chvíli, kdy systém vypadl. Třeba tendr na obnovu zásob cukru pro Správu státních hmotných rezerv, rekonstrukci sídliště v Telči nebo cvičnou munici pro Ministerstvo obrany.

Potenciální zájemci tak nemohli posílat nabídky. Zadavatelé zase neměli šanci prodloužit termín pro jejich podání, protože mezitím vypršel nebo kvůli výpadku nešel prodloužit. Rušily se ale i další zakázky. Podle zákona totiž musí být dokumentace dostupná po celou dobu od svého uveřejnění. Ministerstva, úřady i další společnosti, které používají NEN, tak raději tendry stornovaly, než by riskovaly řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Provozovatelem systému na zakázky je společnost Tesco SW. Ministerstvo pro místní rozvoj ji za výpadek udělilo třímilionovou pokutu. Čtyři zadavatelé navíc požadují náhradu škody v celkové výši 190 tisíc korun.

„Od počátku technické události jsme aktivně pomáhali minimalizovat dopady u uživatelů NEN. Výše pokuty vychází ze smluvních podmínek a byla námi již uhrazena,“ potvrdil částku mluvčí společnosti Tomáš Jelínek s tím, že případné odškodnění jde přes ministerstvo.

Ztráta dokumentů ze systému byla podle provozovatele způsobena „kombinací selhání lidského faktoru u subdodavatele Tesco SW a návaznými provozními problémy. Událost se týkala softwarových a hardwarových komponentů společnosti IBM,“ uvedla firma v prohlášení.

Ministerstvo pro místní rozvoj kvůli výpadku zpřísnilo kontroly. Národní elektronický nástroj navíc musel znovu projít certifikačním řízením. Všechny podmínky splnil a podle úřadů tak znovu pracuje správně. Od únorového kolapsu jím prošlo podle společnosti Tesco SW tisíce nových zakázek a k žádné další podobné události by tak nemělo dojít.

Reklama

Doporučované