Hlavní obsah

Účet za koronavirové ohnisko: Vylidnění města a tržby na 20 procentech

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Kutná Hora se po zpřísnění opatření vylidnila. Hoteliéři z toho obviňují město, které podle nich nezareagovalo a neujistilo turisty, že jim ve městě nic nehrozí.

Reklama

Ihned po oznámení zpřísnění opatření v Kutné Hoře začali turisté houfně rušit rezervace v tamních hotelích a restauracích. Provozovatelé viní město z toho, že hned neuklidnilo situaci.

Článek

Hoteliérům a provozovatelům restaurací v Kutné Hoře se s uvolněním vládních opatření začaly opět plnit rezervační systémy a oni zadoufali, že alespoň částečně doženou ztráty z jara, kdy museli provozy úplně zavřít. Nyní se však ocitli téměř v totožné situaci jako v březnu. Kvůli oznámení nového ohniska koronaviru v okrese jim hosté začali houfně rušit rezervace.

„Storna rezervací se rozeběhla do hodiny po odvysílání prvních příspěvků v televizních zprávách a destrukce pokračuje dosud,“ napsal Seznam Zprávám majitel jednoho z kutnohorských penzionů Karel Polívka.

„Ruší se především dlouhodobé pobyty. Storna se však týkají také dalších měsíců. Návštěvnost restaurace také výrazně klesla, přibližně o 40 procent,“ dodal Michal Berka z Hotelu U Kata.

Hoteliéři z propadu viní vedení města, přesněji jeho nečinnost a nedostatečnou komunikaci s veřejností ihned poté, co se v médiích objevily zprávy o znovuzavedení bezpečnostních opatření na Kutnohorsku.

„Pokles hostů a tržeb činí 80 procent. Jsme opravdu na zhruba 20 procentech stavu před medializací ‚místní virové katastrofy‘. A stalo se tak v okamžiku, kdy jsme se téměř začali vracet na hodnoty tržeb před koronavirem,“ rozčiluje se provozovatel restaurace Harmonia Tomáš Dáňa.

„Hosté se k nám po vynucené pauze začali vracet. Ihned po informaci z krizového štábu města však začali rezervace rušit,“ říká Adam Tůma, manažer hotelu Mědínek. On i další hoteliéři by uvítali, aby město dalo turistům najevo, že tam nedochází k žádnému nekontrolovanému šíření viru a že je ve městě i jeho hotelích a restauracích bezpečně. „Dodržujeme všechna hygienická opatření a pobytu u nás není nutné se obávat,“ dodává.

Provozovatelům vadí, že byť je v celém okrese aktuálně nakažených 53 lidí, Kutná Hora je v očích veřejnosti zapsaná jako ohnisko a lidé se tam bojí strávit dovolenou. „Bohužel, situace byla velmi negativně a nešťastně medializovaná v tisku i televizi a během jednoho víkendu došlo k úplnému vylidnění celého města, což je pro velkou část podnikatelů závislých na turismu již devastující. Poslední dva dny pozoruji snahu vylepšit obraz města v očích široké veřejnosti, ale tato snaha není dostačující,“ myslí si Lenka Sádlová z restaurace V Ruthardce, která stejně jako její další kolegové zaznamenala okamžitě po oznámení nových opatření rušení rezervací: „Argument je jediný - covid-19 a riziková oblast.“ Dva týdny před jejich zavedením se přitom restaurace tržbami konečně vrátila na hladinu loňského roku.

Začátkem tohoto týdne proto poslalo 25 podnikatelů v cestovním ruchu vedení města otevřený dopis, kterým ho vyzvali k tomu, aby veřejnost přesvědčilo, že ve městě je bezpečně.

Radnice sice druhý den reagovala prostřednictvím e-mailu místostarostky Silvie Doušové (STAN), která provozovatele informovala, že město poslalo tiskovou zprávu do České tiskové kanceláře a na tiskové oddělení Středočeského kraje. „Zveřejnil ji i facebookový profil UNES&CO. aneb Společnost přátel památek UNESCO. Krátce po zveřejnění jsme zaznamenali první pozitivní odezvy,“ ujišťovala Doušová autory otevřeného dopisu. K vyhlášení bezpečnostních opatření na Kutnohorsku však došlo v pátek, tiskovou zprávu město poslalo v úterý.

„Naprosto souhlasím s obsahem prohlášení, které radnice vydala jako vysvětlení, nemůžu ale rozhodně souhlasit s načasováním. To přišlo pozdě a bez patřičné snahy dostat se do správných medií s vysvětlením. Něco je už nevratně pryč, další bude stát hodně sil a peněz k narovnání, bohužel to asi některé z nás zlikviduje ekonomicky,“ říká k dosavadní snaze města Jana Mazáčková z penzionu U Varhanáře.

Spolu s dalšími provozovateli iniciovala osobní jednání s představiteli města. „Čas běží, storna přicházejí stále a v nezmenšeném objemu, je třeba jednat,“ apelovali hoteliéři na místostarostku v dalším e-mailu. Ta se s nimi chce sejít v pátek před zasedáním krizového štábu.

Ten bude jednat o zmírnění protiepidemiologických opatření. Co konkrétně budou hygienici navrhovat, ale nechtějí dopředu říct.

Sama místostarostka nemá pocit, že by vedení města něco v komunikaci směrem k návštěvníkům Kutné Hory zanedbalo. „V ten pátek vyšla zpráva v ČTK s vyjádřením mluvčí hygieny a našeho pana starosty, šlo o suchá konstatování faktů. Tu zprávu pak přejalo asi 30 médií a v sobotu ráno přijela natáčet televize, která bohužel ráno, když pršelo, natočila prázdné město a zahrádky restaurací. Jaký to vše může mít dopad, nám došlo až v sobotu, kdy mi začaly chodit zprávy od provozovatelů, že přicházejí o rezervace,“ říká Doušová, která od hoteliérů prý v pátek bude chtít slyšet také to, jaké aktivity pro zlepšení situace vyvíjejí oni.

Ohnisko koronaviru na Kutnohorsku vzniklo ve firmě HR Partner v nedaleké Církvici, která však dočasně přerušila provoz a nákaza se z ní nešíří. Krizový štáb Kutné Hory v pátek večer rozhodl o zpřísnění opatření. Lidé ve městě musí nosit roušky v uzavřených veřejných prostorách, jsou zakázány návštěvy domovů seniorů a nemocnic a omezeny veřejné akce.

Vzhledem k minimálnímu nárůst počtu nakažených v regionu hygienici zvažují, že v pátek na krizovém štábu navrhnou zmírnění opatření. Jaká opatření by mohli uvolnit, zatím nechtěli předjímat.

Reklama

Související témata:

Doporučované