Hlavní obsah

Účet za Orbánovu návštěvu v Ústí: hledají se chlebíčky za 100 tisíc korun

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš s Viktorem Orbánem a primátorem Ústí.

Reklama

aktualizováno •

Zbývalo deset dní do voleb a premiér Andrej Babiš si pozval do Česka svého spojence Viktora Orbána. Ze všech měst v celé zemi zamířili do Ústí nad Labem, kde Babiš vedl kandidátku ANO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maďarský premiér pěl po Babišově boku na severu Čech samou chválu: Na místní páralovskou literární tradici i českou ekonomiku. Nakonec „zlý muž EU“ v souladu s billboardy ANO věštil novou migrační vlnu ohrožující Evropu.

Účet za toto předvolební vystoupení však Babiš nechal zaplatit voliče, respektive český stát. A i bez dopravy jde o více než čtvrtmilionovu částku.

Svědčí o tom dokumenty, které Seznam Zprávy pročetly. Úřad vlády jen za catering na jednodenní akci zaplatil přes dvě stě tisíc korun. Toto občerstvení měla nevelká vládní delegace v čele s Babišem a Orbánem zkonzumovat během 3,5 hodiny.

Podle objednávky Úřadu vlády zveřejněné v registru smluv šlo 150 tisíc korun z veřejného rozpočtu na občerstvení v Severočeském divadle. Až po publikaci tohoto textu poskytl Seznam Zprávám Úřad vlády fakturu, podle níž nakonec stát zaplatil o něco nižší sumu za občerstvení v divadle - 100 tisíc korun. V divadle ale proběhl hlavně uzavřený předvolební mítink ANO.

Předvolební aktivity musí politické strany financovat transparentně ze stranických peněz a dokládat to po volbách dohledovému úřadu.

Svíčková na Větruši

Návštěva Orbána byla trumfem závěru premiérovy kampaně. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak byl program na pomezí státní návštěvy a předvolebního PR financovaný. Andrej Babiš svou politickou kariéru z velké části staví na protikorupční legendě, že coby bohatý a úspěšný podnikatel člověk na rozdíl od „tradičních“ politiků nezneužívá veřejné rozpočty.

Úřad vlády trvá na tom, že Babišův výjezd s Orbánem do Ústí byl státní akcí.

„Kromě diskuze v divadle se jednalo o vrcholnou státní návštěvu,“ napsala Seznam Zprávám Vanesa Šandová z tiskového oddělení Úřadu vlády začátkem října. Nelze přitom mluvit o tom, že by šlo o neodkladnou schůzku - Orbán s Babišem se potkali jen pár dní před akcí v Ústí - také na státní náklady - a to u Orbána doma v Budapešti. Tam mohli velice pravděpodobně probrat cokoli, co by bylo ve státním zájmu. Oba politici spolu také jednali před odjezdem na sever Čech v Praze v Kramářově vile.

Program v Ústí ve středu 29. září začal příjezdem na zámeček Větruše, a to kolem půl druhé odpoledne. I přejezdy samozřejmě byly vládními limuzínami, tedy za státní peníze.

Původně se na Větruši měli Orbán s Babišem pro veřejnost alespoň vyfotit, ale rozmysleli si to. A před médii a demonstranty utekli do uzavřeného zámečku na oběd. Podle veřejného registru smluv si tam Úřad vlády objednal catering za 133 tisíc korun.

„Ty částky nejsou vysoké. Je to pro hodně lidí, kolem těchto návštěv se pohybuje vždy doprovod, ochranka, řidiči. Cena je standardní. Určitě si tu pan premiér nevyhodil z kopýtka, když to tak řeknu. Každá koruna se otáčela,“ řekl Seznam Zprávám generální manažer restaurace a hotelu Větruše David Kopač.

Suma, kterou Úřad vlády za oběd zaplatil - což nakonec mělo být podle Úřadu vlády 110 tisíc korun - působí poměrně velkoryse i vzhledem k cenám na Větruši. V době návštěvy nechali čeští úředníci nahlédnout do menu servírovaného Orbánovi. K obědu tam delegace měla vývar, svíčkovou a jako dezert buchtičky se šodó. Pilo se české víno a plzeňské pivo. Podle stálého lístku restaurace by se jídlo na hlavu mělo vejít do 500 korun, třeba porce svíčkové stojí 215 korun. Počet členů delegace není znám, ale podle odhadu autorky textu, která byla na místě, šlo spíše o nižší desítky lidí. Navíc jen ti nejbližší mají privilegium obědvat na slavnostním státním obědě - během něj také ochranka musí pracovat a ne se stravovat.

Kam zmizely chlebíčky

Delegaci ale po obědě na Větruši zřejmě záhy vyhládlo. Program Orbánovy návštěvy pokračoval v Severočeském divadle. Tam si Úřad vlády objednal další občerstvení - ještě dražší, za 155 tisíc korun. A to i když tam hlavní program organizovalo hnutí ANO jako svůj předvolební mítink, nikoli Úřad vlády.

„Ano, do divadla jsme také dodávali občerstvení, tam byla ta tisková konference. Jestli jste tam jako novinářka byla a měla bagetu, tak ta byla od nás,“ popisuje manažer Větruše Kopač.

Pro novináře na tiskové konferenci skutečně občerstvení bylo - jenže „občerstvení pro novináře“, podle veřejného účtu premiérova hnutí, zaplatilo ANO - a také v mnohem skromnějších cenových relacích. V den konání akce zaplatilo ANO společnosti Ekofin PC, provozovateli Větruše, necelých sedm tisíc za jídlo pro zástupce média.

Po tiskové konferenci už ale v divadle byl jen předvolební mítink. Ten byl uzavřený, jen pro příznivce a straníky hnutí ANO. „Ne, na ten jsme určitě nic nedodávali,“ říká Kopač.

Zůstává tedy otázka, jaký catering si Úřad vlády objednával do divadla, kam přejela naobědvaná delegace kolem 15. hodiny a kde záhy po asi hodinové tiskové konferenci začínala stranická akce.

Úřad vlády odpovídá jen obecně. „Vyfakturované občerstvení včetně ostatních služeb dle skutečných nákladů bylo 99 505 Kč včetně DPH. Šlo o catering v rámci vrcholné státní návštěvy, setkání předsedy vlády s premiérem Maďarska, a to od 13:00 do 17:00 hodin,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Jana Adamcová.

Až po publikaci textu Seznam Zpráv Úřad vlády přiblížil, o jaké občerstvení šlo. Například za kafe z automatu, čaj a vodu pro novináře zaplatil Úřad vlády dalších osm tisíc korun, přestože ANO, jak je popsáno výše, platilo za novináře jiných sedm tisíc korun.

„Jednalo se o drobné pohoštění premiérů, ministrů a jejich doprovodů, dále pro technický personál a další. Například pro přítomné zástupce médií se jednalo o nápojový bar pro 50 lidí (káva z automatu, čaj, voda) za 7 500 bez DPH, tj. 8 250 s DPH a bagety pro 50 lidí za 7 750 bez DPH, tj. 8 525 s DPH,“ upřesnila až po publikaci textu Šandová z Úřadu vlády. Hodnota faktury podle ní zahrnuje také inventář, jako jsou stoly, nádobí, ubrusy, či dopravu, květinovou výzdobu a personál.

+19

Babiš na Větruši nebyl u příležitosti Orbánovy návštěvy poprvé. Ta byla dokonce tak trochu středobodem jeho letošní předvolební kampaně. Na místě s jedinečným výhledem už premiér zahajoval začátkem září kampaň svého hnutí ve velkolepém stylu. Na stranickém předvolebním účtu hnutí ANO lze nalézt dvě platby provozovateli Větruše, 50 tisíc za „služby restaurace a hotelu“ z 1. září a 23 tisíc korun zaplacených 22. 9. za „zajištění tiskové konference“.

Společnost Ekofin PC má barvitou minulost a dříve k ní měly blízko lokální persony z ČSSD. Od loňska patří české veřejnosti neznámé švýcarské společnosti SM Trade AG.

Divadlo zaplatíme

Andrej Babiš, který v předešlých parlamentních volbách vedl kandidátku hnutí ANO ve Středočeském kraji, zprvu do Ústí následoval svého politického rivala, šéfa Pirátů Ivana Bartoše, který se také rozhodl kandidovat právě tam. Měl to být - podle předpokladů z jara - přímý souboj o premiérský post. Babiš měl ve městě také výhodu stranického zázemí - primátor v Ústí nad Labem i hejtman Ústeckého kraje jsou z ANO.

Divadlo, kde se konalo „představení“ s Orbánem, vlastní napůl město a právě kraj. Na transparentním účtu hnutí ANO ani ve veřejném registru smluv přitom nelze dohledat, že by si hnutí či Úřad vlády divadlo pronajaly.

„Hnutí ANO pořádalo v Severočeském divadle besedu obou premiérů a v souvislosti s touto akcí proto platíme pronájem divadla mezi 17. a 19. hodinou. Za pronájem hradíme 42 350 Kč a na volebním účtu se platba objeví v následujících dnech,“ sdělil Seznam Zprávám Martin Vodička, mluvčí ANO.

Úřad vlády podle Adamcové za pronájem prostor v divadle na tiskovou konferenci zaplatí necelých padesát tisíc.

Reklama

Doporučované