Hlavní obsah

Úchvatné záběry z vesmíru. Takhle pracuje kosmická rekordmanka 420 kilometrů nad vámi

Vesmírný sedmihodinový rekord ve dva a půl minuty trvajícím sestřihu.

 

Reklama

Peggy Whitsonová sice ztratila během pobytu ve volném kosmu štít proti meteoritům, ale díky jejímu rekordu jsme viděli úžasné záběry práce ve vesmíru.

Článek

Byl to rekordní přenos hned v několika kategoriích.

Předně: Americká kosmonautka Peggy Whitsonová překonala své předchůdkyně v počtu volných výstupů do vesmíru. Když ve čtvrtek v rámci mise na Mezinárodní vesmírné stanici ve skafandru nápadně připomínajícím krabici na objemný náklad vyplula z lodi do vzduchoprázdna, stala se rekordmankou. Ve volném kosmu byla už poosmé.

Předchozí rekord držela její americká kolegyně Suny Williamsová, která mimochodem byla ve volném vesmíru letos 6. ledna a se stejným partnerem, Shanem Kimbroughem.

Rekord to byl i pro Seznam Zprávy. Ještě nikdy jsme nevysílali pro vás přímý přenos z takové dálky (a stěží 420 kilometrů směrem vzhůru v nejbližší době překonáme), a současně tak dlouho. Přenos trval přes sedm hodin.

Během nich splnili Kimbrough a Whitsonová úkol instalovat nový spojovací uzel, který umožní přistávat na orbitálním komplexu budoucí generaci komerčních vesmírných lodí.

Jediné, co pokazilo radost, byl ztracený část krytu, který unikl do volného prostoru.

Ve videu nahoře si pusťte úchvatné záběry z práce ve vesmíru, níže si můžete připomenout náš celý přenos přebíraný od NASA.

Živě z vesmíru: Astronautka překonala rekord ve výstupech do volného kosmu.

Reklama

Doporučované