Hlavní obsah

Učí se mluvit a chodit, někteří jsou na vozíčku. Od nehody hokejistů Humboldt Broncos uplynulo půl roku

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínka na zesnulé členy týmu Humboldt Broncos.

Reklama

Od dopravní nehody hokejového týmu Humboldt Broncos uplynulo půl roku. Šest měsíců po tragické události opustil nemocnici poslední hospitalizovaný. Osmnáctiletý obránce Layne Matechuk.

Článek

6. dubna letošního roku zasáhla hokejový svět tragédie, která přesáhla hranice sportu. Při dopravní nehodě autobusu hokejového týmu a nákladního vozu zemřelo 16 lidí. Velká část z nich byli hokejisté Humboldt Broncos, kterým ještě nebylo ani 18 let. Nehodu přežilo 13 lidí, mezi nimi je i osmnáctiletý Layne Matechuk. Jeho zranění byla tak vážná, že se mu pobyt v nemocnici protáhl na šest měsíců.

Při nehodě po cestě na zápas do Nipawinu utrpěl Matechuk zranění mozku. Kvůli tomu se musel znovu učit mluvit a chodit. Jeho cesta za uzdravením ale stále není u konce. Pořád dochází na terapie. Zatím není schopný používat delší souvětí, na otázky odpovídá většinou jedním nebo dvěma slovy.

„Má před sebou ještě dlouhou cestu. Je ale skvělé, že už s námi zvládne komunikovat,“ přiznala Layneova sestra Carley Matechuková. Právě ona, učitelka na základní škole, za svým bratrem do nemocnice jezdila každý volný víkend a učila ho některé výrazy znakové řeči. Podle ní začíná mladý hokejista postupně chápat, co se začátkem dubna na cestě do Nipawinu stalo.

Pro připomenutí: Hráči, kterým bylo mezi 16 a 21 lety, mířili do města Nipawin na jeden ze zápasů. K nehodě došlo zhruba 30 kilometrů severně od města Tisdale. Do autobusu týmu Broncos narazil nákladní vůz. Jeho řidič přežil, deset hráčů a šest členů organizačního týmu Broncos zemřelo. Ostatní se potýkali s různě závažnými zraněními.

Vážná zranění utrpěl kromě Matechuka i například Ryan Straschnitzki. Devatenáctiletý Kanaďan ochrnul od pasu dolů. Svému osudu se ale rozhodl postavit. V Calgary se za pomoci fyzioterapeutů snaží své dolní končetiny rozhýbat.

„Je to jako kdybyste restartovali život. Když člověk vyrůstá, tak se učí plazit, lézt po čtyřech. A až potom se učí chodit,“ popsal Straschnitzki. A právě to je jeho cesta. Doufá, že jednou bude znovu bez problémů chodit. V průběhu rehabilitace už byl několikrát i na ledě – zkouší hrát sledge hokej.

Z původního týmu Broncos jsou na aktuální soupisce dva hráči. Brayden Camrud a Derek Patter. Ostatní se nemohli vrátit buď kvůli věku, nebo kvůli zdravotním problémům – například brankář Jacob Wassermann skončil na vozíku.

Klub se ale rozhodl fungovat dál, přestože při nehodě zahynul i trenér Darcy Haugan. Jeho funkci nyní plní Nathan Oystrick. Zkušený obránce, kterého si dobře pamatují i čeští fanoušci z dob, kdy nastupoval v dresu Lva Praha v KHL.

Broncos nechtějí na tragédii zapomenout. Při prvním domácím utkání nové sezony ke stropu haly vystoupaly vlajky se jmény obětí dopravní nehody. Broncos sice utkání prohráli 1:2, pro celý klub ale bylo vítězstvím to, že se po tragické nehodě objevil znovu na ledě.

„Temnoty je mezi námi už méně, nikdy ale nezapomeneme na ty, kteří nás opustili,” uvedl v emotivním proslovu prezident klubu Kevin Garinger.

Od té doby se ale Broncos pod vedením Oystricka daří. V Saskatchewan Junior Hockey League se přetahují o první místo s Flin Flon Bombers. Všech šestadvacet hráčů na soupisce totiž nehraje jen za sebe, ale i za své kamarády, kteří v dubnu přišli o život.

Celá organizace Broncos a rodiny všech tragédií zasažených dostávají podporu od lidí jak přímo ve městě Humboldt, tak i prostřednictvím sociálních sítí. Právě město Humboldt teď na svém kanále na YouTube zveřejnilo video, kde děkuje celému světu za podporu, které se mu v čase tragédie dostávalo.

Před pár dny dokonce vyšla kniha, která tragédii a osudy zemřelých hráčů a členů organizačního týmu připomíná. Má to však háček – pozůstalí si nepřáli, aby kniha vyšla. Nejsou připravení teprve šest měsíců od tragédie veřejně promluvit.

„Prosím, nekupujte si tuto knihu. Doktor Heath požádal rodiny pozůstalých o spolupráci, ale ani jedna rodina s tím nesouhlasila,“ napsal na Facebook Toby Boulet, otec jednoho ze zemřelých hokejistů. Podle něj se každá rodina chce rozhodnout sama, jak se vzpomínkami na 6. dubna 2018 naloží.

Reklama

Související témata:

Doporučované