Hlavní obsah

Učí se v Česku dějiny prosovětsky? Historici diskutovali ve Sněmovně

Historici na semináři debatovali o tom, jak se v Česku učí dějiny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovní školský výbor, jemuž předsedá Václav Klaus mladší (ODS), uspořádal seminář, na kterém čeští historici diskutovali o tom, jak se na našich školách učí moderní dějiny.

Článek

„Je výuka dějepisu na českých školách neutrální nebo prosovětská?“ Tak zní název semináře, na kterém během středečního odpoledne vystoupili přední čeští učitelé historie a tvůrci učebnic.

Seminář uspořádal sněmovní školský výbor poté, co se na svém zasedání zabýval otázkou, zda se na českých školách skutečně vyučuje sovětská verze moderních dějin. Právě to totiž uvedla Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě za rok 2017.

„Sovětský svaz prohrál studenou válku, ale sovětskou propagandu nikdo neporazil a její kontinuální vliv nenarušil. Moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, respektive literatury (národní obrození),“ stojí ve zprávě BIS, kde se dále píše i to, že „trvající vliv sovětské propagandy a fakt, že Rusové ovládají moderní dějiny“ údajně tvoří základ pro současné ruské vlivové operace všeho druhu. Tedy i hybridní strategie.

Na školském výboru k tématu na začátku února vystoupil ministr školství Robert Plaga (za ANO), který odmítl jakýkoliv nátlak při výuce dějin, ať už s příklonem na Východ, nebo na Západ.

Ministr školství v uplynulých týdnech kvůli dokumentu, který rozdělil českou veřejnost, jednal se šéfem BIS Michalem Koudelkou o možné změně výuky moderní historie. Šéf resortu si je prý vědom, že je potřeba zajistit vyváženou výuku.

Reklama

Doporučované