Hlavní obsah

Učíme se dědit rodinné firmy, říká úspěšný podnikatel, který propadl zlatu

Dobrý byznys: Začínajícím podnikatelům dnes nezávidím.

 

Reklama

Nejdůležitější je mluvit se zaměstnanci, musí vědět, co se bude dít a ztotožnit se s tím, míní Vladimír Olmr, který se po čtvrtstoletí v byznysu s elektromotory vrhl na ražbu mincí.

Článek

Na počátku stála sběratelská touha. K dvacetiletému výročí své firmy SOPO, která exportuje vinuté díly pro elektromotory, si nechal Vladimír Olmr vyrazit pamětní mince. Před rokem se pak vrhl na podnikání se zlatými a stříbrnými medailemi naplno. Příštích dvacet let chce se svou novou firmou České dukáty vydat ucelenou sérii pamětních mincí všech českých králů.

„Nezávidím těm, co dnes začínají podnikat. Když jsme startovali, měli jsme díky velkým počátečním investicím nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty, a přišli nás proto zkontrolovat během půl roku třikrát a zadrželi nám i velké finanční prostředky. Nemít v zádech silnou firmu, nezvládli bychom to,“ kritizuje Olmr byrokracii s tím, že ví, že vinu nenesou úředníci.

Po čtvrtstoletí s elektromotory teď řeší, jak hladce firmu předat. „Doufám, že mě do toho nechají ještě kecat, ale je potřeba komunikovat s rodinou, managementem, zaměstnanci, aby všichni znali vizi, jak to bude s firmou dál,“ říká.

Co brzdí podle něj podnikání? V čem je Německo inspirující? A vymění elektromotory za zlato? Podívejte se v Dobrém byznysu Seznam Zpráv.

Reklama

Související témata:

Doporučované