Hlavní obsah

Účinek léku může ovlivnit grep i skořice. Lidé nečtou příbalové letáky

Nevhodná kombinace léků skrývá velká rizika.Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Málokterý z pacientů si uvědomuje, jak na sebe reagují některé léky či jak účinek léčiv ovlivňují potraviny. A přitom stačí pořádně si prostudovat příbalový leták.

Článek

„Největší chyba, kterou lidé dělají, je, že si takzvaně nepřečtou návod. U každého přístroje, který nefunguje, si jistě každý návod přečte. Ale u léků bohužel nečteme příbalovou informaci, kde je velmi podrobně popsáno, za jakých okolností je ten lék dobře účinný a za jakých okolností může být rizikový nebo dokonce nebezpečný,“ říká odborník na léčiva Josef Suchopár.

Češi patří mezi světové lídry ve spotřebě léků. Na každého Čecha připadá denně 1,7 dávky léku. „To je velké číslo, a pochopitelně pokud pacient užívá těch léků hodně, tak roste významně riziko lékové interakce a bohužel rostou i rizika závažných interakcí, které pacienta můžou poškodit,“ vysvětluje Josef Suchopár.

Pozor na kombinaci ovoce a léků

Rizikové však nejsou jen nežádoucí lékové interakce. V mnoha případech mohou pacientovi problémy způsobit i potraviny, které se při užívání konkrétního léku konzumovat nemají. Například grepová šťáva ovlivňuje účinky téměř poloviny léků. „U některých léků účinek snižuje, u některých zvyšuje. Je to různé. Mě nejvíc překvapuje, že lidé do nemocnic nosí stále spoustu ovoce. Ale to není jen problém grepu. Ovlivňovat léky může i pomeranč,“ varuje odborník na léčiva. Pokud užíváte léky na bolest, tak raději zapomeňte na banán. Ten totiž dokáže snížit vstřebávání paracetamolu velmi významným způsobem.

Nejen ovoce ovlivňuje působení léků, pozor si dejte také na mlsání. Největší problém může způsobit lékořice, která vede k zadržování vody a soli v organismu, což jsou faktory, které zvyšují krevní tlak.

Co vše ještě ovlivňuje vstřebávání léků a kam se můžeme obrátit pro radu? Podívejte se na celý rozhovor nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované