Hlavní obsah

Učitelé by každých deset let měli mít rok studijního volna, navrhují Starostové

Starostové hledají podporu pro novelu napříč stranami.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci STAN Věra Kovářová s Petrem Gazdíkem a senátor Mikuláš Bek představují novelu zákona, která by učitelům umožnila jednou za deset let věnovat až jeden rok vlastnímu vzdělávání. Návrhem se bude zabývat vláda.

Článek

Učitelé by po deseti letech mohli požádat ředitele o studijní volno, které by trvalo od pěti měsíců do jednoho roku. Využili by ho ke zvyšování kvalifikace. Novelu zákona o pedagogických pracovnících projedná vláda.

Návrh se týká učitelů mateřských, základních a středních škol. „Učitel by mohl požádat o tvůrčí volno v rozsahu až dvanácti měsíců. Ředitel by takový návrh podle možností školy schválil. Mohl by jet do zahraničí, mohl by pracovat ve firmě, která se týká jeho oboru, mohl by studovat na pedagogické fakultě,” popsala hlavní autorka novely Věra Kovářová (STAN).

Předkladatelé novely počítají s náklady ve výši 1,5 miliardy korun ročně. Důvody jsou podle nich podstatné. Pětina učitelů trpí příznaky vyhoření a další pětina je jimi ohrožena, uvedla Kovářová. Studijní obory a předměty vyučování se navíc v čase mění a na tyto změny je potřeba reagovat.

„Pokud skutečně chceme změnit školství, tak ta změna nemůže přicházet pouze shora,“ řekl Petr Gazdík (STAN). Nejdůležitějším posláním vzdělávání je podle něj umění učit se novým věcem. „Nevíme, co bude polovina obyvatel dělat za dvacet let,“ řekl Gazdík. Systém vzdělávání se podle něj musí změnit, pokud se nechceme stát montovnou Evropy.

Senátor a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek novelu rovněž podpořil. „Ten institut se osvědčil na vysokoškolské úrovni v České republice,“ řekl. Podle Beka by proto bylo dobré tento systém přenést i na nižší úrovně. „Pokud rok za rokem učíte v běžném provozu při plné zátěži, tak prostor pro to, aby učitelé zvyšovali svoji kvalifikaci, je poměrně omezený,“ dodal rektor.

Novela počítá s účinností od roku 2022. Prvník krokem by mělo být zvýšení platů pedagogických pracovníků, které udrží vystudované učitele v oboru.

Návrh spolupodepsali zástupci ČSSD, TOP 09 a SPD. Do druhého čtení mu vyjádřili podporu Piráti a ODS. Starostové dále jednají i s ANO a KSČM.

Reklama

Doporučované