Hlavní obsah

Učitelé o testování: Hezké, že si nás všimli. Kdy ale budeme učit normálně?

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek odebírání vzorků pro testy na covid-19.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) umožní učitelům, aby se nechali zdarma dobrovolně otestovat. Předseda Asociace ředitelů základní škol Michal Černý to vítá. Podle předsedy CZESHA Jiřího Zajíčka to ale příliš nepomůže.

Článek

Po obyvatelích a zaměstnancích zařízení sociálních služeb a domovů pro seniory se plošné testování zaměří na další skupinu, a to na učitele.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Učitelé se budou moct nechat dobrovolně otestovat antigenními testy od 4. prosince.

„Budeme chtít, aby v průběhu první poloviny prosince byli plošně otestováni učitelé. Slibujeme si od toho, že z populace pedagogů vybereme ty, kteří se nakazili, aniž o tom třeba vědí, a půjdou do karantény. Chceme to potom zopakovat ještě začátkem ledna, abychom předtím, než se vrátí děti po prázdninách, je mohli zase zabezpečit tímto způsobem a snížit riziko, že vznikne příliš brzy nějaká třetí vlna,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Testování bude hrazené ze zdravotního pojištění a proběhne v odběrových místech nemocnic. Po učitelích by se pak mohl od 18. prosince nechat otestovat kdokoliv.

Plošné testování vítá i vakcinolog Jiří Beran.

„Samozřejmě, že čím více osob půjde na testy, tím větší bude výtěžnost. A pokud ty osoby budou dodržovat alespoň základní opatření, která je potřeba v karanténě dělat, tak samozřejmě to nesmírně pomůže,“ řekl Beran v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by se o testování nemělo mluvit jako o plošném.

„Naznačovalo by to nějakou operaci, jako byla na Slovensku. Proto to nazývám vyšší nebo masivní nasazení antigenních testů. To testování bude dobrovolné a určitě to nebude tak složitá operace jako na Slovensku,“ řekl Hamáček.

S testováním učitelů už začali v Brně

Testování učitelů dříve podpořil také ministr školství Robert Plaga (za ANO). Bez ohledu na rozhodnutí vlády se už ale minulý týden začali testovat učitelé v Brně a přidali se k nim nově i pedagogové na Hodonínsku. Testování organizuje město Brno, ve druhém případě pak Jihomoravský kraj.

„Podařilo se nám sehnat na tuto akci 200 antigenních testů, abychom mohli otestovat učitele na dobrovolné bázi. V Kyjově a Strážnici je velká koncentrace škol i počet žáků, dojíždí tam z okolních obcí, takže dosah učitelů i studentů je docela velký,“ uvedl radní pro zdravotnictví Jihomoravského kraje Jiří Kasala (ODS).

Právě v Kyjově se objevil už na začátku září jeden z velkých klastrů. Z tamní sklárny se pak koronavirus přenesl právě i do škol.

Řada učitelů po plošném testování volala už před opětovným otevíráním škol. Teď je Ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo.

„Od té doby, co se začaly otevírat školy, se na mě obracelo mnoho ředitelů a učitelů z celé republiky a ptali se, proč nejsou pedagogové testováni. Zvlášť starší učitelé a ti, kteří mají nějaké zdravotní problémy, měli obavy a cítili, že nejsou chráněni,“ říká předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Důležitý je tak podle něj plán plošného testování pro učitele nejen ze zdravotního, ale i z psychologického hlediska.

„Hodně lidí ve školství to vnímalo tak, že se na ně zapomíná. Ocení to tak nejen proto, že to bude svým způsobem ochrana zdraví, ale také, že si učitelů konečně někdo všiml,“ dodává Černý s tím, že by se sám otestovat nechal a jako ředitel Masarykovy základní školy v pražských Klánovicích by to doporučil i svému pedagogickému sboru.

Ředitel: V testování nevidím přínos

Na testování ale není mezi učiteli jednotný pohled. Například předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček v něm nevidí příliš smysl.

„Osobně v tom nevidím žádné velké pozitivum ani přínos. Samozřejmě nejsem epidemiolog, ale nevím, v čem pomůže plošné testování učitelů. Pokud někdo onemocní, zůstane doma a dál do školy nechodí. Že by mezi učiteli, kteří třeba u nás na škole mají věkový průměr přes 50 let, byl někdo bezpříznakový, je málo pravděpodobné,“ říká Zajíček.

Na rozdíl od plošného testování by Zajíčka jako ředitele pražské Masarykovy střední školy chemické především zajímala odpověď na jinou otázku.

„Ptám se, kdy se vrátíme do školy a budeme moct normálně učit,“ neví stále předseda CZESHA.

Co se týká středních škol, s návratem všech žáků do lavic se počítá až od druhého stupně protiepidemického systému. Česko je momentálně na úrovni čísla 4 a mohlo by klesnout v příštích týdnech do stupně 3. Další výhled je ale nejasný. Podle výpočtů Seznam Zpráv bylo Česko naposledy na úrovni druhého stupně 7. září.

Reklama

Doporučované