Hlavní obsah

Učitelka z eskymácké vesnice vyhrála mezinárodní soutěž kantorů. A milion dolarů k tomu

Kanadská učitelka vyhrála milion dolarů v mezinárodní soutěži kantorů.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

MacDonnellová má na inuitskou komunitu v kanadské Arktidě velký vliv - mimo jiné zde založila fitness centrum a bojuje proti alkoholismu a drogové závislosti místní mládeže.

Článek

Učitelka Maggie MacDonnellová z izolované inuitské vesničky Salluit v kanadské Arktidě vyhrála v mezinárodní soutěži Global Teacher Prize jeden milion dolarů. Porota ji vybrala z dvaceti tisíc přihlášených z celého světa. V nejužším kole se v Dubaji o cenu utkalo deset finalistů. Zvítězila především díky úsilí o zlepšení života svých žáků i celé tamní komunity.

MacDonnellová strávila vyučováním inuitské mládeže posledních šest let. Region se kromě vysokého procenta sexuálního zneužívání potýká i s velkým počtem sebevražd mladistvých. Učitelka jich sama u svých žáků zažila deset.

Vítězka soutěže zastává ve vesnici nejen funkci učitelky, ale i dočasné pěstounky a založila i fitness centrum pro mladistvé. Tím mimo jiné pomáhá v boji proti alkoholismu a drogovým závislostem, kterým kvůli drsným životním podmínkám místní mládež často propadá.

„Byla bych skutečně ráda, kdybychom s mými žáky navázali na program zabývající se životním prostředím, jenž by inuitskou mládež znovu spojil s kulturními tradicemi. V to skutečně doufám, je to můj cíl,” řekla MacDonnellová.

K vítězství jí přes videozprávu pogratuloval i kanadský předseda vlády Justin Trudeau. „Děkujeme vám, Maggie. Váš výkon je neuvěřitelný a všichni jsme na vás moc pyšní,” řekl. Zároveň připomněl, v jak tvrdých podmínkách učitelka pracovala. Zmínil, že v této době je v oblasti teplota zhruba dvacet stupňů pod nulou.

Kanadský premiér Justin Trudeau blahopřeje Maggie MacDonnellové k vítězství v Global Teacher Prize (v původním znění anglicky a francouzsky).

Vesnička Salluit leží na severu Kanady v provincii Quebec. Přístupná je výhradně letecky. Žije v ní zhruba 1400 obyvatel. V oblasti nestoupají teploty nad více než deset stupňů Celsia ani v letních měsících.

Reklama

Související témata:

Doporučované