Hlavní obsah

Účtenkovka hlásí stejná čísla jako v měsíci, kdy jeden hráč registroval 11 tisíc účtenek

Logo účtenkové loterie.

Reklama

Ministerstvo financí v prosinci naposled vybíralo výherce podle starých pravidel. Hra čelí podezření, že se dostala pod kontrolu profesionálních hráčů. Počkejme si na nová pravidla, vyzývá ministerstvo.

Článek

V půlce prosince proběhlo poslední slosování státní loterie Účtenkovka ještě podle starých pravidel. Celková čísla stále ukazují, že hra může být pod kontrolou profesionálních hráčů.

„Proběhlo už šestadvacáté slosování Účtenkovky, do kterého 341 tisíc aktivních soutěžících zaregistrovalo celkem 16 394 112 účtenek,“ píše Ministerstvo financí v tiskové zprávě.

Velmi podobná čísla hlásila Účtenkovka i po srpnovém slosování. Tehdy zaregistrovalo 351 tisíc soutěžících celkem více než 16 milionů účtenek. Ale jak už dříve Seznam napsal, jeden hráč přitom registroval 11 tisíc účtenek EET, průměrná hodnota jedné z nich byla 328 korun. Aby jeden hráč nasbíral měsíčně přes 11 tisíc účtenek a následně je do loterie zaregistroval, je podle expertů téměř nemožné.

Nová pravidla se dají obejít

Ministryně financí Alena Schillerová po zjištění Seznamu oznámila, že mění pravidla hry. Jeden hráč může registrovat pouze 500 účtenek měsíčně. Jak ale Seznam zjistil, i toto pravidlo mohou profesionální hráči lehce obejít.

Doteď mohl hráč poslat do systému neomezený počet účtenek. Hráči měli dva způsoby, kterými by zvýšili šanci na výhru. První metodou je vydávání haléřových účtenek s následným propíráním na jejich bazaru. Druhým způsobem je využít majitele obchodu nebo živnostníka, který má vlastní kasu a může ji nastavit tak, aby účtenky zákazníků rovnou registroval do systému Účtenkovky.

Jednotlivý hráč mohl dosud přes bazar přímo proprat tisíce účtenek, nové pravidlo toto ale neumožňuje. Hráči však rychle přišli na to, jak novinku obejít. Stačí si založit více účtů. Na každý pak už lze nasbírat podle pravidel až 500 účtenek.

„Pokud si vytvořím na bazaru padesát hráčských účtů a podle pravidel získám 500 účtenek, tak dohromady může mít jeden člověk 25 tisíc účtenek,“ komentoval pro Seznam analytik Marek Sušický.

Ministerstvo ale konstatovalo, že k podvodu docházet nemůže.

„K podvodu nemůže dojít“

„Ministerstvo průběžně kontroluje dodržování pravidel Účtenkovky. Pokud zjistí, že byla pravidla porušena, může být podle herního plánu zrušen hráčský účet nebo registrace účtenky,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

„Máme k dispozici nástroje, jak případné nekalé jednání odhalit a sankcionovat,“ dodal. Na dotaz, které konkrétní nástroje používají k odhalení podvodu, ministerstvo neodpovědělo.

Loterii spustilo Ministerstvo financí začátkem října 2017.

Fixní náklady na účtenkovou loterii, jejíž provoz zajišťuje firma Wincor Nixdorf, činí ročně 12,4 milionu korun a ministerstvo každý rok na výhry vyčlení 64,8 milionu korun.

Kvůli tomu, že ministryně změnila pravidla loterii, musela provozující firmě zaplatit dalších 680 tisíc.

Na zasílání informačních SMS a převod výher počítá ministerstvo ročně s částkou 1,2 až 1,8 milionu korun. V roce 2018 zaplatilo ministerstvo za marketingové a PR náklady k loterii 1,6 milionu korun.

Reklama

Doporučované