Hlavní obsah

Účtenkovka končí. Hra, kterou si zprivatizovali „profíci“, vyšla na stamiliony

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová zrušila Účtenkovku. Stála přes 200 milionů.

Reklama

Ministryně financí zrušila účtenkovou loterii, aby ušetřila. Stát ale i tak bude nadále rok platit společnosti, která hru provozuje, zhruba jeden milion korun.

Článek

Seznam Zprávy již od podzimu loňského roku popisovaly, že účtenková loterie má rysy podvodné hry a obcházejí se při ní pravidla. Alena Schillerová ale po celou dobu říkala, že se nic takového dít nemůže. I přesto ale následně změnila pravidla, Účtenkovku ale nikoliv. Až v půlce března ministryně uvedla, že kvůli boji s koronavirem zruší účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb.

„Začnu škrtat ve své kapitole, začnu tím, že zruším účtenkovou loterii, což je úspora teď hned rychlá 65 milionů korun ročně. A raději je dám na roušky,“ řekla Schillerová České televizi. Jak ale upozornil server Hlídací pes, resort bude firmě, která hru provozuje, platit nadále zhruba milion korun měsíčně. „Smlouva s provozovatelem účtenkové loterie je uzavřena na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou jeden rok. Smlouva byla vypovězena k 31. 3. 2020 a bude tedy ukončena k 31. 3. 2021,“ potvrdil serveru mluvčí Ministerstva financí Jakub Vintrlík.

Účtenkovka vznikla v říjnu v roce 2017 a podle statistik se do ní zapojilo zhruba 1,1 milionu lidí, kteří zaregistrovali 467 milionů účtenek. Jak Seznam Zprávy upozornily, Účtenkovku nejspíš využili profesionální hráči. V loňském srpnovém slosování tehdy registrovalo 351 tisíc soutěžících celkem více než 16 milionů účtenek. Jeden hráč přitom registroval i 11 tisíc účtenek, průměrná hodnota jedné z nich pak byla 328 korun. Aby jeden hráč nasbíral měsíčně přes 11 tisíc účtenek a následně je do loterie zaregistroval, je podle expertů téměř nemožné.

I přesto stát dále ve hře pokračoval a celkové náklady na státní loterii vyšly daňové poplatníky na 223 399 259 korun. A jak upozornil server Hlídač státu, celková částka se pak skládá z vynaložených peněz na ceny pro měsíční výherce, provoz hry, bankovní poplatky nebo propagaci.

Provoz, který vyšel zatím stát na 54 milionů korun, od samého začátku zajišťovala společnost Diebold Nixdorf. Suma ale není konečná, protože další rok bude muset resort společnosti vyplácet necelý milion korun měsíčně. Další suma šla na výhry ve 30 slosováních, které vyšly stát na více než 160 milionů korun.

Další výdaje šly třeba do propagace.

Podle opozice byla hra od začátku nesmyslná. Kritizovala především to, že vláda, která se tváří, že vede boj s hazardem, sama provozuje loterii.

Reklama

Související témata:

Doporučované