Hlavní obsah

Letošní účtování s kůrovcem ukáže další smutný rekord

Kůrovcová sezóna skončila. Vyžádá si rekordní těžbu, která překoná loňských 25 milionů vytěžených metrů krychlových.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko má za sebou čtvrtý rok kůrovcové kalamity. Lesníci odhadují, že letošní těžby napadeného dřeva budou rekordní a překonají loňských 23 milionů metrů krychlových nahodilé těžby. Podzim pro ně bude v duchu vyhledávání napadených stromů a také zalesňovacích akcí, kterých se v Česku připravuje hned několik.

Článek

S příchodem podzimu a klesajícími teplotami skončilo kůrovcové rojení a brouk, který letos pokračoval v likvidaci českých a moravských lesů, se pomalu ukládá k zimnímu spánku. Pro lesníky tím však práce nekončí. Naopak, teď mají několik měsíců na to, aby našli co nejvíce napadených stromů, dostali je pryč z lesů, a oslabili tak jarní rojení. Letošek nejspíš překoná loňský těžební rekord, který byl 25 milionů metrů krychlových dřeva, z čehož 23 milionů byla takzvaná nahodilá těžba.

Přesná čísla budou známá až v polovině příštího roku, kdy podrobnou analýzu přinese Český statistický úřad. Správci lesů však už nyní počítají s desítkami milionů kubických metrů vytěženého dřeva.

„Letos jsme zatím vytěžili 8,7 milionu metrů krychlových dřeva, do konce roku chceme vytěžit 13 milionů,“ říká mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. Loni státní podnik, který spravuje skoro polovinu všech lesních porostů v Česku, vytěžil 10,7 milionu kubíků dřeva.

Více než loni budou těžit i soukromí vlastníci. „Naše odhady hovoří o desítkách milionů kubíků dřeva, které v roce 2019 vytěžili a ještě vytěží nestátní vlastníci lesů ze svých soukromých, obecních a církevních majetků,“ vysvětluje PR manažerka Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) Jana Divišová.

„Škody za všechny církevní lesy zatím sečtené nemáme, už nyní je však jasné, že letos byly zásadním způsobem vyšší než loni a příští rok budou pravděpodobně co do rozsahu holin minimálně stejné, protože kůrovcová kalamita v řadě krajů ještě nekulminovala a kůrovec tam teprve míří,“ popisuje místopředseda SVOL Petr Skočdopole, který šéfuje komoře církevních lesů.

Jediní, kdo chtějí letos vytěžit méně dřeva než v loňském roce, budou Vojenské lesy a statky. „Předpoklad celkové těžby do konce roku je 1,2 až 1,3 milionu metrů krychlových, z toho 98 procent jsou nahodilé těžby,“ odhaduje mluvčí VLS Jan Sotona. Loni vytěžili 1,68 milionu kubíků dřeva.

Kůrovcová kalamita letos nejvíc zastihla Vysočinu, kam se přesunula z Moravskoslezského kraje. V příštím roce by se kalamita měla posunout do dalších krajů, nejvíce ohrožený je kraj Jihočeský.

Lýkožrout se letos začal poprvé rojit v dubnu, který byl suchý a teplý. Lesníci se proto obávali, že se bude opakovat loňský scénář, kdy se na některých místech vyvinuly až čtyři generace brouka. Jeho vývoj urychluje teplé a suché počasí. Deštivý květen s podprůměrnými teplotami však jeho vývoj zbrzdil. „Na většině území se letos vyrojily dvě generace kůrovce, na horách jedna. V loňském roce to bylo o generaci víc,“ říká Eva Jouklová a dodává, že práce v lesích nekončí.

Spíše naopak. Revírníky teď až do jara čeká důležitá činnost, a to vyhledávat napadené stromy, z nichž brouk už nevylétl a chystá se v nich přezimovat. „Ty musíme těžit, asanovat a odvézt co nejdříve k odběrateli, abychom brouka dostali z lesa co nejdřív pryč. Je to důležité převážně proto, že si čistíte les na příští rok. Čím více jich teď najdete, tím menší problém budete mít na jaře, protože o to menší je základ pro jarní rojení,“ vysvětluje lesní správce státních lesů ze Dvora Králové nad Labem Tomáš Hillermann. Jelikož kůrovec částečně zimuje i v hrabance na zemi, nemohou ho lesníci z lesa nikdy stoprocentně vymýtit.

Po kůrovcové těžbě v Česku zůstávají desítky tisíc hektarů takzvaných holin, které musí vlastníci a správci lesů co nejdříve znovu zalesnit – a to je také podzimní a jarní lesnická práce. „Evidujeme 22 tisíc hektarů holých ploch, letos bychom měli zalesnit asi 10 tisíc hektarů holin a plánujeme vysadit 55 milionů sazenic,“ vypočítává mluvčí státních lesů.

Podobně na tom budou i lesy vojenské a soukromé. „Ke konci letošního srpna nám vzniklo 2 200 hektarů holin z nahodilé těžby a zalesnili jsme celkem 1 950 hektarů holin. Do konce roku 2019 plánujeme zalesnit celkem 3 000 hektarů holin z těžby. Objemy obnovy lesa v posledních letech lámou všechny rekordy v devadesátileté historii Vojenských lesů a statků. V loňském roce jsme vysadili 20 milionů sazenic lesních dřevin, letos počítáme s výsadbou 23 milionů sazenic stromů,“ popisuje Jan Sotona z VLS.

Do podzimního sázení se majitelé a správci lesů snaží zapojit i veřejnost. Například ve východočeském Náchodě na svatého Václava vysadili lidé 2,5 tisíce sazenic. Tisíce sazenic chtějí o víkendu 12. a 13. října na čtyřech místech v Česku v rámci akce Den stromů vysadit školkaři z východočeských Cetkovic, kteří zároveň nabízí zájemcům svoz ze vzdálenějších míst. Lesy České republiky pak na 19. října naplánovaly Den za obnovu lesa, při němž může veřejnost sázet na 14 místech po celé republice.

Reklama

Doporučované