Hlavní obsah

Úctyhodné 99. narozeniny prince-manžela Philipa

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Královský pár na snímku z 1. června 2020.

Reklama

Článek

Podle mě se Philip, jehož vzpřímenou postavu a pevný krok mu coby člověk shrbený nad počítačem upřímně závidím, své role zhostil výborně.

Pro člověka, jehož světonázor spoluvytvářela česká a československá knižní a televizní pohádková tvorba, není snadné pochopit, že manžel paní královny není pan král, nýbrž princ. Aby to nebylo moc jednoduché, tak je to vlastně vévoda z Edinburghu. A i když je doma v Británii, je princem řeckým a dánským. No a pak se v tom vyznejte.

Řeč je samozřejmě o Jeho královské Výsosti princi Philipovi, který má také zvláštní titul Prince Consort, doslova princ-manžel. Být chotěm jedné z nejvíce sledovaných osobností 20. a 21. století není žádná legrace. Podle mě se Philip, jehož vzpřímenou postavu a pevný krok mu coby člověk shrbený nad počítačem upřímně závidím, své nelehké role zhostil výborně.

Tenhle námořní důstojník, který prošel ostrými boji druhé světové války, stojí už desítky let vedle své milované Elizabeth. Nejstarší mužský člen v historii britské královské rodiny je v jejím stínu, je královně oporou a současně zůstal svůj, což v princově podání obnáší dlouhou šňůru úletů, skandálků a nekorektních vtípků, které občas úplně nebyly hodné tohoto princo-vévodo-krále.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Jenže to by prostě nebyl Philip. Když se tak jednou armádního kadeta, jehož v podstatě oslepila bomba teroristů z Irské republikánské armády, královna dotázala, kolik zraku mu po útoku zbylo, vévoda z Edinburghu suše utrousil: „No, soudě podle kravaty, kterou má na sobě, asi moc ne…“

Princ Philip se stáhl z veřejného života v roce 2017. Po nehodě, kterou způsobil loni, přestal řídit auto. Smysl pro povinnost, služba monarchii a oddanost rodině a královně, s níž je ženatý 72 let, v něm ale zůstanou navždy.

Reklama

Související témata:

Doporučované