Hlavní obsah

Ucuknutím ruky před poutníky papež opět boří církevní zvyklosti, míní historik

Video, na kterém papež ucukává rukou před poutníky, obletělo internet.Video: AP

 

Reklama

Pondělní video, na kterém papež František ucukává rukou poutníkům, obletělo internet. Někteří lidé chování hlavy církve kritizují, jiní jsou naopak pobaveni. Italský profesor specializující se na dějiny křesťanství vysvětlil důvody papežova jednání i historický kontext. Jde podle něj především o výraz snahy o zachování rovnosti.

Článek

„Nepřijde mi to příliš významné. Vypadá to, že jde o další krok směrem k omezení konzervativních zvyklostí s úctou ke všem ostatním autoritám. Čas od času je možné vidět, jak nechává lidi, aby mu políbili ruku. Tohle je jeden ze způsobů, jak zvládá setkání s lidmi a míru důvěry, bratrství a blízkosti, kterou chce vyjádřit,” řekl k papežovu chování profesor křesťanské historie Alberto Melloni.

Názor profesora Melloniho sdílí i někteří věřící, podle kterých bylo papežovo chování gestem rovnosti mezi lidmi. Někteří lidé také upozornili na to, že video může působit zvláštně, protože je vytržené z kontextu. Po mši v italském Loretu za papežem přicházely zástupy poutníků. Někteří si s ním jen potřásli rukou, jiní se poklonili a byli i tací, kteří mu ruku políbili. Video ale zachycuje pouze část setkání. Věřícím, kteří se snažili políbit pečetní prsten, ale rukou ucukl a s úsměvem je poslal dál. Po zhlédnutí videa, kde je moment zaznamenán, následovala vlna rozporuplných reakcí. Konzervativní diváci byli papežovým jednáním pohoršeni, jiné video pobavilo.

Melloni pro agenturu AP také vysvětlil, že tradice líbání prstenu pochází už z 16. století. Až do 20. století měli povoleno políbit pečetní prsten pouze kardinálové a samotný akt byl v minulosti považován za výraz úcty.

Papež František je ale proslulý pro svou snahu bořit stereotypy a přibližovat církev lidem. I toto gesto je tak podle historika možné považovat za další papežův krok k proměně církve.

Reklama

Související témata:

Doporučované