Hlavní obsah

23letý uprchlík při prvním výslechu popřel obvinění. GPS v kamionu ukázala, co se dělo před smrtícím útokem

GPS kamionu pomůže při vyšetřování pondělního útoku v Berlíně.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Útočník, který zabil nejméně 12 lidí na vánočním trhu, se zmocnil kamionu zhruba pět hodin před akcí.

Článek

Třiadvacetiletý Pákistánec známý jako Naved B. nebo též David B., který byl až dosud hlavním podezřelým z teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně, popřel při prvním výslechu všechna obvinění, které vůči němu vznesly německé úřady. List Die Welt přinesl poté spekulaci, že skutečný pachatel může být stále na útěku. Policie se k této informaci nijak nevyjádřila.

Kamion, s nímž pachatel útoku na vánoční trh v pondělí večer úmyslně najel do davu lidí, se podle dostupných informací předtím několikrát neúspěšně pokoušel rozjet již o několik hodin dříve.

Ukazují to údaje z GPS, které prozkoumal polský dopravce, jemuž kamion patří. V té době už přepravní firma neměla kontakt s řidičem, jehož mrtvolu později nalezla policie v kabině.

Kamiony stejného typu, jakým pachatel zaútočil na vánoční trh v Berlíně, jsou díky satelitní technologii pod stálým „dozorem". Z dat, která GPS na palubě nákladního vozu odeslala, je patrné, že v pondělí v 15:44 vůz nečekaně a neplánovaně nastartoval. V tu dobu byl odstaven a čekal na úterní vykládku. Po chvíli však motor opět zhasl.

Další pokus rozjet stroj přišel o více než hodinu později v 16:52 SEČ a motor pracoval do 17:37 SEČ, aniž by se kamion pohnul.

Studio Seznam Zprávy: Jak se odehrál útok v Berlíně? Podívejte se na video:

Útok v Berlíně

„Řidič nepouštěl motor kvůli tomu, aby se v kabině zahřál, k tomu slouží jiné systémy. Vypadá to, jako by se s tím autem někdo zkoušel naučit jezdit. Měl problémy s jeho uvedením do chodu," citují polská média zaměstnance přepravní firmy Lukasze Wonsika.

K jízdě, při níž podle policie zahynulo nejméně 12 lidí, vyrazil vůz v 19:34 a na tržiště dorazil kolem osmé večer.

Že by se sedmatřicetiletý polský řidič jakkoli podílel na akci, která byla podle policejního vyšetřování pravděpodobně teroristickým činem, vedení firmy vylučuje. „Nevíme, co se mu stalo. Je to můj bratranec. Znám ho od dětství. Dám za něj ruku do ohně," řekl televizi TVN24 majitel firmy Ariel Žurawski.

Podle německých médií řídil nákladní vůz, který vjel na trh na náměstí Bretscheidplatz v západní části centra německé metropole, muž, který do země přišel letos jako uprchlík z Pákistánu nebo Afghánistánu.

První vyjádření Angely Merkelové k útoku v Berlíně (součást studia Seznam Zprávy): Byl to teroristický útok, ale zkusme si udržet náš způsob života:

Merkelova k útokům v Berlíně

Reklama

Související témata:

Doporučované