Hlavní obsah

Údajně zavraždil souseda a jeho rodinu. Číňané ale muži na útěku fandí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pětapadesátiletý vesničan Ou Ťin-čung je už více než týden na útěku. Ačkoli je obviněn ze dvou vražd a na jeho hlavu je vypsaná bohatá odměna, lidé mu přejí jedno – úspěšný útěk.

Článek

Do honby za mužem obviněným ze dvou vražd se zapojily miliony Číňanů. Ne však způsobem, jaký by si policisté představovali – mnozí otevřeně doufají, že ho policie nikdy nedopadne. „Strýčku, uteč. Doufám, že v životě znovu najdeš štěstí,“ uvádí nejlajkovanější komentář na Weibo, čínské obdobě Twitteru. Takový příval sympatií a podpory pro údajného vraha je v Číně, kde se za obdobné skutky trestá smrtí, značně neobvyklý.

Podle policie je Ou hlavním podezřelým v případě násilného útoku, který se měl odehrát 10. října. Žádné další podrobnosti však neuvedla, neodhalila ani totožnost mrtvých a zraněných.

Dle čínských médií jsou oběťmi čtyři generace jedné rodiny, která žila v domě vedle obviněného Ou Ťin-čunga. Vedení vesnice pro státní médium Beijing News uvedlo, že při útoku zemřel 70letý muž a jeho snacha. Mezi zraněnými je i manželka zavražděného, jeho 30letý vnuk a 10letý pravnuk. Podrobnosti o případu se snažila získat například americká CNN, od policejních a krajských úředníků ale odpověď nedostala.

Foto: Pinghai County People's Government

Oznámení okrsku Pching-chaj o hledaném muži.

Absenci oficiálních informací tak čínská média i veřejnost nahrazují informacemi ze sociálních sítí obyvatel vesnice a starších příspěvků účtu obžalovaného. Zkonstruovaná neoficiální verze incidentu vypráví příběh o obyčejném utlačovaném muži na pokraji zoufalství, který uvázl v letitém sporu o střechu nad hlavou. Veřejné sympatie k Ouovi vzrostly o to více po odhalení desítky let starých zpráv o jeho hrdinských skutcích – kdysi zachránil malého topícího se chlapce a dva uvázlé delfíny.

Přerod z hrdiny k údajnému vrahovi uživatelé sociálních sítí dávají přímo za vinu místní správě. Jiní to považují za odraz širšího selhání právního a byrokratického systému, které ještě zhoršuje nesvoboda médií. Někteří varují, že pokud se situace v Číně nezmění, bude k podobným tragédiím docházet i v budoucnu.

Dům vs. chatrč

Podle příspěvků na Weibo a zpráv čínských médií byl Ou a jeho rodina, včetně jeho 89leté matky, pět let v podstatě bez domova. Žili v malé plechové chatrči v přímořské vesnici u města Pchu-tchien. Pravost Ouova účtu se CNN nepodařilo ověřit, příspěvky však obsahují podrobné osobní informace, včetně jeho národního ID a čísla mobilního telefonu.

Hlavním důvodem, proč Ouova rodina bydlela v nedůstojných podmínkách, byly sousedské spory. Ou na svých sociálních sítích dlouhodobě sdílel střípky nekonečného souboje, který zjevně neměl šanci vyhrát.

Vše začalo v roce 2017, kdy se Ou rozhodl zbourat svůj zchátralý dům a postavit nový. Na sociálních sítích uvedl, že vláda jeho žádost o rekonstrukci schválila, a tak starý dům srovnal se zemí. Tehdy se ale objevila komplikace – soused, který měl stavebním pracím opakovaně bránit.

S žádostí o pomoc se Ou na policii, úředníky, vládu i média obracel opakovaně. Problém ale nikdy nevyřešil. Představitel vesnice čínským médiím potvrdil, že se o sporech kvůli pozemku vědělo, případ se ale vyřešit nepodařilo.

Poslední rána přišla 10. října. Tajfun zničil plechovou konstrukci sloužící jako střecha Ouovy chatrče a její úlomky zavál na sousedův zeleninový záhon. Když si Ou pro kus plechu přišel, mezi dvěma muži vypukla hádka, píše státní médium China News Week. Situace pak měla rychle eskalovat.

Úřady bližší podrobnosti o údajných vraždách nezveřejnily, není ani jasné, jestli existují nějací svědkové nebo co policisté na místě činu našli. Na internetu se začaly objevovat také fotky Ouova přístřešku, pod kterým se okamžitě objevily komentáře vyjadřující šok nad jeho ošuntělým stavem. Roztržený plech, chatrná kovová konstrukce a vrstva černé plachty jako ochrana před větrem, kolem hromady suti. A hned vedle sousedův čtyřpodlažní dům.

Bydlení v nelidských podmínkách si získalo soucit celého internetu. Představitel vesnice následně pro Beijing News uvedl, že Ou postavil chatrč v roce 2019 a žil tam sám. Žádná výmluva úřadů ale nemohla uhasit silnou vlnu virtuálního vzteku.

Příbuzný obětí v médiích popírá, že by členové rodiny byli tyrani nebo jakkoli politicky anganžovaní.

Uvnitř chatrče měl Ou kus cigaretového papírku, na jehož zadní stranu napsal desítky telefonních čísel – podle Beijing News šlo o čísla na organizace komunistické strany, vládní útvary, státní sdělovací prostředky a různé informační linky.

„Normální společnost by neměla občany, kteří dodržují zákony, dotlačit k zoufalství ani ke zločinům. Pokud takoví lidé vyčerpají všechny zákonné prostředky a přesto nemají šanci bránit svá legitimní práva, jejich soukromé snahy nevyhnutelně vzbudí rozsáhlý soucit,“ uvádí další z komentářů na Weibu.

Své snažení i frustrace Ou na sociálních sítích popisoval barvitě. Profil na Weibo si založil na začátku tohoto roku ve zjevné snaze upozornit veřejnost na svůj případ. „Neměla by vláda chránit obyčejné lidi? Proč jsou bohatí a mocní tak arogantní?“ napsal v lednovém příspěvku a označil okresní i obecní úřady.

„Vždy platilo, že poctiví lidé hrají podle pravidel, ale poctiví lidé před zákonem nikdy neobstojí,“ napsal v jiném příspěvku. „Doufám, že mi někdo řekne, kam se ještě mohu odvolat. Navštívil jsem provinční i obecní úřad, na dopisy a hovory jsem nedostal vůbec žádnou odpověď. Prosím všechny, prosím vás, abyste mi ukázali cestu.“

V květnu zveřejnil snímek zprávy z WeChatu, kterou poslal na provinční zpravodajský web, v naději, že jeho příběh sdílí. V dalším příspěvku označil starostu města Putian: „Dobrý den, starosto! Nejsem z toho moc chytrý. Pokud to vidíte, prosím vás, pomozte nám, děkuji!“ Jeho příspěvky si ale získaly jen minimální pozornost.

Zmizelý

Ou se zájmu úřadů i veřejnosti dočkal až 10. října, po zprávách o údajných vraždách. Od té doby zaplňuje titulní stránky a diskuzní fóra, pátrají po něm stovky policistů. Bezpečnostní kamery ho zachytily onen den, jak odchází dlouhými těžkými kroky. Na sobě měl bílé tričko. 12. října zmizel i jeho účet na Weibo, jeho příspěvky se už ale staly virální a vzbudily veřejné pobouření. Okresní vláda vydala v noci prohlášení, v němž se zavázala vyšetřovat obvinění z nečinnosti místních úředníků.

Na Weibo si hashtag jména Ou vysloužil více než 7 milionů zhlédnutí. O den později ale zásahem shůry zmizel i on. Cenzura veřejnost pobouřila o to víc. Vedení okresu Pching-chai 13. října vypsala odměnu za poskytnutí informací – 20 000 jüanů (přes 68 tisíc korun) za jakékoli bezpečnostní záběry nebo informace vedoucí k jeho zatčení nebo 50 000 jüanů (více než 170 tisíc) za důkaz o jeho smrti.

I tato iniciativa vyvolala okamžitou reakci. „Peněžní odměna za nalezení těla je vyšší než u živého muže – je to skutečně oznámení vlády?“ uvádí komentář s 60 000 lajky. „Je to proto, že mrtvý už nemůže mluvit,“ dodává dalšími lajky oceněný uživatel. Oznámení o odměně bylo později z vládního účtu smazáno.

Liou Siao-jüan, zkušený právník v oblasti lidských práv, pro CNN uvedl, že sympatie k obžalovanému nejsou ničím překvapivým. „Veřejnost si je dobře vědoma toho, že se možná uchýlil k násilí – nikdo nepodporuje vraždění. Ale zlobí se kvůli tomu, že příslušné úřady nereagovaly na Ouovo odvolání o pomoc a plnění svých povinností,“ řekl. Podle Lioua, který desetiletí pomáhá zejména farmářům v nesnázích, jsou spory o pozemky na čínském venkově běžné.

„Je to těžké ponaučení pro místní vlády: pokud nevěnují pozornost sporům a stížnostem lidí, konflikty se mohou snadno vyhrotit,“ řekl. „Pokud by v případě Oua zasáhl jakýkoli vládní útvar, aby mu pomohl vyřešit spor, možná by neskončil vraždou.“

Pátrání po muži tak stále pokračuje. Na sociálních sítích někteří uživatelé Oua vyzývají, aby se policii sám přihlásil. Včetně muže, kterého Ou před třiceti lety zachránil. „Opravdu mě bolí vidět, co se děje,“ uvedl s odkazem na údajné vraždy ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích. „Podle mého názoru to byl laskavý a upřímný muž. Doufám, že se vrátí. V horách není snadné přežít. Nemůže se skrývat věčně.“

Reklama

Související témata:

Doporučované