Hlavní obsah

Udělal bych to znovu, říká běloruský diplomat. Veřejně se opřel do Lukašenka

Udělal bych to znovu, říká v rozhovoru běloruský diplomat, který v Bratislavě veřejně kritizoval policejní zásah proti demonstrantům.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Když v Bělorusku v srpnu propukly demonstrace proti prezidentu Lukašenkovi, které byly brutálně potlačeny tamní policií, dlouholetého běloruského diplomata přiměly záběry násilí k revoltě.

Článek

Ihar Ljaščeňa byl zahraničněpolitickým poradcem Alexandra Lukašenka a také velvyslancem na Slovensku. Předtím působil na zastupitelských úřadech v Izraeli, Spojených arabských emirátech nebo v Egyptě.

V Bratislavě pak v srpnu zveřejnil následující video: „Jsem šokován zprávami o mučení a bití občanů mé vlasti. Na webové stránce Tut.By jsem na jedné z fotografií zobrazující chaos, zranění a krev poznal i spolužačku mé dcery, která nikdy nebyla problémové dítě,“ prohlásil tehdy ve videu Ihar Ljaščeňa.

O tři dny později ocenil velvyslancovo hrdinství i slovenský premiér Igor Matovič. Ljaščeňa ale odmítl jeho návrh na udělení politického azylu a odjel domů. Už mimo diplomatickou službu hovořil 2. září s reportéry Rádia Svobodná Evropa.

„Byl jsem si dobře vědom, že odcházím do neznáma. Vystavil jsem sebe i svoji rodinu nebezpečné situaci. Ale bylo to moje rozhodnutí. Je to jeden z těch okamžiků, kdy je iracionalita důležitější než nějaký racionální kalkul a úvahy o možných problémech v životě,“ svěřil se novinářům Rádia Svobodná Evropa.

Na otázku, jak vnímá možnost, že bude zatčen, odpověděl následovně: „Zatím si nemyslím, že to je pravděpodobné. Můj osobní názor, ale mohu se mýlit, j, že to vystoupení bylo silné a statečné, ale na hraně. Jsem profesionál.“

Teď už bývalý běloruský diplomat Ljaščeňa v tom ovšem není úplně sám. Bývalý velvyslanec v Paříži Pavel Latuška přešel přímo k opozici. Následně byl vyhozen ze své pozice šéfa běloruského národního divadla. Další vysoký úředník ministerstva zahraničí Vjačeslav Kazačonok byl také za podporu protestů propuštěn, stejně jako třetí sekretář běloruské ambasády v Indii. Ljaščeňovu akci už ale žádný další běloruský velvyslanec nenásledoval.

„Nebyl jsem překvapen, že k ničemu dalšímu už nedošlo, protože diplomat a zaměstnanec ministerstva zahraničí je specifická profese. Každý přemýšlí o tom, co by měl udělat a jak uživí svou rodinu,“ dodává Ljaščeňa.

Bývalý diplomat si teď klade podobné otázky. Ale je i nadále přesvědčen, že protestující bojují v jeho zemi za základní politické svobody.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované