Hlavní obsah

„Udělejme planetu znovu zelenou,“ řekl Macron čínsky na diskuzním panelu o změně klimatu poslední den návštěvy země

Macron v Číně řešil otázku změny klimatuVideo: AP

 

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron se během své návštěvy Číny zúčastnil diskuzního panelu o změnách klimatu. Už dříve zmínil, že doufá v budoucí navázání spolupráce v oblasti změny klimatu a dalších souvisejících záležitostí.

Článek

Poslední den své návštěvy Číny se francouzský prezident Emmanuel Macron účastnil diskuzního panelu o změnách klimatu. „Budeme pracovat společně. Společně vypustíme satelit, který bude lépe zkoumat fenomén vln a oceánů. Pokusíme se analyzovat uhlíkové emise a všechny jejich důsledky a tato data následně vyhodnotíme,“ řekl prezident na půdě China Academy of Space Technology.

Prezident také apeloval na přítomné vědce, aby při své práci a výzkumech brali v potaz i problém klimatických změn a přemýšleli, co konkrétně by se dalo změnit a zlepšit. Rozebíral i dopady emisí uhlíku a upozornil, že je potřeba se na tuto problematiku soustředit i z hlediska trhu.

Francouzský prezident i jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se navzájem ujistili, že budou nadále upevňovat vzájemnou spolupráci týkající se životního prostředí i klimatických změn. Nadále chtějí udržovat konstruktivní dialog o mezinárodních smlouvách, týkajících se mimo jiné biodiverzity, ochrany přírody a podmořského života.

Francie i Čína se prezentují jako lídři boje proti globálnímu oteplování, což bylo částečně podníceno i rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od Pařížské dohody. Právě na to Emmanuel Macron odkazoval svým sloganem „Make our planet great again“, kterým minulý rok vyjádřil svou stávající podporu Pařížské dohody - tímto výrokem pobavil čínské publikum, když se ho pokusil říct v mandarínštině.

Macronova návštěva byla naplánovaná za účelem upevnit evropské vazby a spolupráci s Čínou. A to mimo jiné i proto, že se Velká Británie chystá Evropskou unii opustit a americký prezident Trump zase prosazuje politiku, která se spíše soustředí na vnitřní záležitosti Spojených států.

Reklama

Doporučované