Hlavní obsah

Udělejte si revizi v platbách. Můžete objevit i tisíce, které poslouží jako rezerva

Zprávy z hlavy o finančních rezervách.Video: Petra Krajčinovič, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý třetí Čech má podle průzkumů problém vyjít s penězi, které vydělá. Polovina domácností jede měsíčně nadoraz. Přitom funguje jednoduché pravidlo – vše, na co zaměříme svou pozornost, dostáváme pod kontrolu, tedy i finance. A to je ten okamžik, kdy přichází šance uvědomit si, že je potřeba umět peníze nejen rozpočítat, ale mít po ruce i rezervu „na horší časy“. Jak na to, radí seriál o osobních financích Zprávy z hlavy.

Článek

„Všeobecně si lidé myslí, že rezervu mají, ale výzkumy ukazují, že nemají ve skutečnosti ani minimální rezervu, tedy peníze na pokrytí tří měsíců běžného života. A to nemluvíme o ideálním stavu, rezervě ve výši šesti měsíčních výdajů,“ říká finanční expertka Jana Poorsaeed.

Podle ní je dobré si projít rozpočet domácnosti, zda za něco neplatíme zbytečně moc, podívat se například na pravidelné měsíční platby.

„Můžeme ušetřit například tím, že přejdeme k levnějšímu dodavateli energie, změníme tarif telefonu nebo kabelové televize. Také se dá ušetřit sloučením více půjček do jedné, dále projitím pojistek, protože některá rizika jsou často pojištěna ve více pojistkách. Tím najdete v rodinném rozpočtu měsíčně třeba i několik set korun, které můžete začít spořit. Klientům se také osvědčuje poslat si nějakou částku hned po výplatě na spořicí účet, nemají tak peníze hned k útratě, ale mohou si je obratem, v případě potřeby, poslat zpět na účet,“ dodává finanční expertka.

Reklama

Související témata:

Doporučované