Hlavní obsah

Údolí Jordánu zabereme, Palestincům ale občanství nedáme, plánuje Izrael

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci hlídkují v biblickém Jerichu, jehož občané protestují proti plánované anexi.

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Palestinci žijící v údolí Jordánu zůstanou i po chystané anexi pod Palestinskou samosprávou. Bezpečnostní kontrolu nad územím ale bude mít Izrael.

Článek

Odpůrci Izraelem a Bílým domem plánované anexe palestinských území argumentují mimo jiné i tím, že by se izraelským převzetím území stali jeho palestinští obyvatelé občany druhé kategorie. Jejich obavy potvrdil sám izraelský premiér Benjamin Netanjahu, když v rozhovoru pro deník Israel Chajom řekl, že obyvatelé údolí Jordánu včetně města Jericha občanství židovského státu nedostanou.

Podle Netanjahua citovaného agenturou AP tito lidé budou žít v „enklávě“ spravované i nadále Palestinskou samosprávou, bezpečnostní kontrolu nad územím ale bude mít Izrael. „Jericho neanektujeme a není nutné na něj uplatňovat svrchnovanost… Ale bezpečnostní kontrola se vztahuje i na tato místa,“ řekl k asi 20tisícovému městu, o němž se hovoří jako o nejstarším městě světa.

Právě na takovýto scénář upozorňoval nedávný článek tří českých ministrů zahraničí, který podepsal současný šéf Černínského paláce Tomáš Petříček i jeho dva předchůdci Karel Schwarzenberg a Lubomír Zaorálek.

„Izraelci ani Američané dosud nevyjasnili, co se má stát v dlouhodobé perspektivě s Palestinci na zbytku okupovaných území bez naděje na stát, ba dokonce ani co se bude dít s Palestinci na anektovaných územích - tedy jaká občanská, politická, hospodářská, sociální a kulturní práva mají mít ‚neobčané nežidé‘ v de iure židovském státě,“ napsali v deníku Právo.

Netanjahu přitom slibuje, že s anexí údolí Jordánu a židovských osad na okupovaném Západním břehu začne hned 1. července. Pokud k tomu skutečně dojde, prakticky by to znamenalo konec nadějí na vytvoření životaschopného palestinského státu, který by fungoval vedle Izraele. Právě tento cíl vidí Evropská unie i OSN jako jedinou cestu k ukončení dlouholetého izraelsko-palestinského konfliktu, který vyvolává už desítky let napětí a nenávist v celém blízkovýchodním regionu.

Reklama

Doporučované