Hlavní obsah

Údržba silnic v zimě vyšla Prahu na zhruba 906,45 milionu korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Údržba komunikací poslední zimu vyšla hlavní město na zhruba 906,45 milionu korun, což je méně než předchozí zimu.

Článek

„Částka zahrnuje kromě samotného úklidu mezi listopadem 2019 a březnem 2020 také náklady mimo jiné na skladování materiálu od loňského dubna do října,“ uvedl Petr Jansa z Technické správy komunikací (TSK), která se stará o pražské silnice a chodníky. Údržbu zajišťuje každoročně od 1. listopadu do 31. března právě TSK, která si najímá Pražské služby (PSAS). Údržba v zimě 2018 a 2019 vyšla na 1,05 miliardy.

Náklady na skladování materiálu, meteoinformace, rádiovou síť a další služby vyšly na celkem 23,24 milionu korun. „Po odečtení této částky tedy náklady na zimní údržbu v období od listopadu 2019 do března 2020 byly zhruba 883,2 milionu,“ uvedl Jansa.

Silnice a chodníky jsou uklízeny v několika tzv. pořadích. V tom prvním vyjedou sypače a pluhy na nejdůležitější komunikace a chodníky, zejména v okolí úřadů, nemocnic, škol či nádraží a stanic metra. Uklizeny musí být do dvou hodin od výjezdu. V druhém pořadí silničáři uklízí zbývající komunikace druhé třídy a ve třetím pořadí ty zbylé.

Vliv na výši nákladů měla teplá zima. Podle Jansy tak silničáři sice neodklízeli sníh, ale prováděli běžnou údržbu a úklid.

Loni v listopadu vyjížděli pouze jednou k preventivnímu posypu na silnicích v prvním pořadí. V loňském prosinci pak nemuseli vyjíždět vůbec a vyrazili pouze k sedmi lokálním zásahům. Letos v lednu vyjeli na preventivní i likvidační posypy a zaznamenali 18 lokálních zásahů. Nejklidnějším měsícem byl březen, kdy provedli jeden likvidační a jeden preventivní posyp a museli řešit jediný lokální zásah.

Ve skladu měli silničáři připraveno 24 639 tun soli a 380 tun roztoku chloridu vápenatého. Použito bylo pouze 3691 tun soli a 1138 tun chloridu vápenatého. Posypový materiál, který zbyl, bude využit na údržbu příští zimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované