Hlavní obsah

Udržitelné a bez krve. Pandora přechází k diamantům z laboratoře

Foto: Wpcpey; Wikimedia Commons

Ilustrační foto.

Reklama

Pandora, jedna z největších šperkařských společností světa, přestane prodávat těžené diamanty. Zcela je nahradí těmi laboratorně vyrobenými.

Článek

Pandora ukončí prodej šperků s těženými diamanty, nově bude využívat jen diamanty vyrobené v laboratořích. Informovala o tom stanice BBC.

Dánský výrobce šperků, známý hlavně díky svým stříbrným náramkům s přívěsky, to oznámil v úterý. „Diamanty jsou nejen věčné, ale také jsou pro všechny,“ uvedl generální ředitel Pandory Alexander Lacik během představování nové kolekce šperků s odkazem na známou bondovku z roku 1971 a stejnojmenný hit od Shirley Bassey.

„Je to správná věc,“ uvedl Lacik o přechodu společnosti k umělým diamantům. Jako hlavní důvody rozhodnutí uvedl starosti o životní prostředí a nesouhlas s pracovními podmínkami diamantové těžby.

Výhodou laboratorních diamantů je také to, že jsou levnější. „Můžeme v podstatě vytvořit to samé, co vytvořila příroda, ale za opravdu velmi odlišnou cenu,“ uvedl Lacik. Náklady na diamanty z laboratoří jsou prý třetinové oproti nákladům spojeným s diamanty z dolů.

Pandora, která za loňský rok vyrobila 85 milionů šperků a prodala 50 tisíc diamantů, dále uvedla, že jejím cílem je transformovat trh s diamantovými šperky pomocí cenově dostupných a udržitelně vyrobených produktů.

Měnící se vkus

Podle odpůrců těžených diamantů způsobuje tradiční produkce drahokamů velké škody na životním prostředí. Těžba takzvaných krvavých diamantů také pomáhá financovat válečné konflikty.

Laboratorní drahokamy se vyrábějí zvláštním procesem, při němž se směs uhlovodíkových plynů ohřívá na 800 stupňů Celsia. To umožňuje ukládání atomů uhlíku po vrstvách, dokud nevznikne krystal, který je z hlediska vlastností nerozeznatelný od přirozeného diamantu.

Během loňského roku se v laboratořích po celém světě vyrobilo přes šest milionů karátů diamantů. Těžba mezitím od roku 2017, kdy vyprodukovala 152 milionů karátů, postupně klesá. Za rok 2020 bylo vytěženo 111 milionů karátů diamantů.

V posledních letech se obzvlášť u mladých spotřebitelů projevuje zájem o levnější, uměle vytvořené drahokamy, které nepocházejí z konfliktních oblastí. Tento trend přiměl například britskou šperkařskou firmu De Beers, aby v roce 2018 ukončila svůj po několik desetiletí trvající odpor k laboratorním diamantům.

Po změně stanoviska společnosti De Beers, která produkuje zhruba pětinu vytěžených diamantů, začaly ceny šperků s laboratorně vyrobenými diamanty klesat. Nyní jsou průměrně až 10krát levnější než šperky s vytěženými diamanty.

Nová kolekce laboratorních diamantů firmy Pandora bude nejprve k dostání na trhu ve Velké Británii, na další klíčové trhy se dostane během příštího roku. Ceny šperků s novým typem drahokamů budou začínat na 250 librách. Pandora očekává, že trh s diamanty bude nadále růst, a že se bude především dařit prodejům laboratorních drahokamů.

Pandora dosud odebírala diamanty vytěžené společností KGK Diamonds, jež sídlí v Hong Kongu. Ty z nich, které se už nyní nacházejí na pultech prodejen, prý nechá rozprodat zákazníkům. Laboratorní drahokamy bude firma získávat od různých dodavatelů z Evropy a Severní Ameriky.

Pro generálního ředitele Lacika je z hlediska přístupu firmy k udržitelnosti důležitá dlouhodobost. „Chceme se stát nízkouhlíkovou společností. Mám čtyři děti a jednoho dne tady už nebudu, proto doufám, že jim zanechám planetu v lepším stavu, než do jakého jsme ji za posledních zhruba padesát let dostali,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované