Hlavní obsah

UEFA bojuje se Superligou. Inovuje formát Ligy mistrů a varuje hráče

Foto: thesuperleague.com, Profimedia.cz

Dvanáct velkoklubů oznámilo vznik nové mezinárodní soutěže na úkor Ligy mistrů. UEFA tvrdě reagovala a hrozí ostrými sankcemi.

Reklama

Dvanáct velkoklubů se rozhodlo založit vlastní soutěž a opustit Ligu mistrů. Superliga má být uzavřená, s jen částečnou možností kvalifikace. Zbytek fotbalového světa, včetně UEFA, je proti a zúčastněným zakáže start na Euru a MS.

Článek

Jeden fotbal, dva projekty. Profesionální fotbal se rozštěpil. Dvanáct velkoklubů představilo projekt Superligy, nezávislé na UEFA. Ta zase odprezentovala nový model Ligy mistrů. A „uprchlíkům“ vyhrožuje přísnými sankcemi. Ve spolupráci s jejich národními ligovými soutěžemi jim chce zamezit v tom, aby účastníci Superligy mohli nadále startovat právě i ve svých domácích ligách. Navíc by hráčům z klubů Superligy měl být zapovězen start na mistrovstvích světa či Evropy.

Vznik Superligy zatím oznámilo dvanáct velkoklubů z anglické, španělské a italské ligy. Každý z nich by měl mít účast rok co rok jistou, nezávisle na výkonnosti. Formát soutěže počítá s celkově dvaceti účastníky. K zakládajícím dvanácti velkoklubům se mají přidat ještě tři a dotvořit základní kostru soutěže. Zbylých pět míst podle prvních zpráv mají každou sezonu doplnit kluby, které si účast vybojují v kvalifikaci.

Součástí patnáctky s jistou účastí zatím nejsou kluby německé Bundesligy, ani francouzské Ligue 1. Bayern Mnichov a Borussia Dortmund dokonce vydaly prohlášení, ve kterém potvrdily, že momentálně nemají zájem podílet se na vzniku podobného projektu, naopak stojí o reformu stávajícího formátu Ligy mistrů.

„Bayern Mnichov a Borussia Dortmund mají ohledně tohoto tématu stoprocentně shodné názory ve všech diskuzích,“ uvedl Hans Joachim Watzke, předseda představenstva Borussie.

Podobně se ke spekulacím ohledně účasti v Superlize postavilo Porto. „Nemůžeme se účastnit žádné soutěže, která není podle pravidel. Jsme v Lize mistrů a doufáme, že její součástí budeme ještě spoustu dalších let,“ řekl prezident portugalského klubu Pinto da Costa. Superliga by se minimálně prozatím neměla týkat ani německého Lipska.

Zakládající kluby Superligy s jistou každoroční účastí

Premier League

Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea a Tottenham

La Liga

Barcelona, Real Madrid a Atlético Madrid

Serie A

Juventus, AC Milán a Inter Milán

Vedení Superligy se dohodlo, že soutěž bude probíhat ve formátu dvou desetičlenných skupin. Po základních skupinách, kde se postupně vzájemně systémem doma/venku utká všech deset týmů, postoupí nejlepší trojka z každé skupiny rovnou do čtvrtfinále. O zbylá dvě místa se v dvojutkání utkají čtvrtý celek tabulky s pátým. Od čtvrtfinále bude již systém stejný, jako to dnes známe v Lize mistrů, tudíž vyřazovací dvojzápasy. Finále se bude hrát na jedno vítězné utkání.

Superliga by měla podle zpráv, které zveřejnily zakládající kluby, začít v srpnu. Hrát by se mělo v průběhu každého týdne s tím, že každý klub by o víkendech nadále startoval i v domácí soutěži. Finále Superligy je naplánováno na květen.

Zakládající kluby mají od investiční skupiny JP Morgan přislíbenou investici 3,5 miliardy eur, kterou by si jen za účast rozdělily mezi sebe. Každý z účastníků by tak s jistotou obdržel přes 300 milionů eur.

Foto: thesuperleague.com

Zatímco UEFA řeší nový formát Ligy mistrů, dvanáct velkoklubů se rozhodlo založit vlastní soutěž.

Soutěž by měly řídit kluby samotné, dokonce si již zvolily vlastní vedení. Předsedou Superligy má být Florentino Pérez, prezident Realu Madrid. Funkce místopředsedů by měli plnit prezident Juventusu Andrea Agnelli a za Manchester United Joel Glazer, člen vedení a majitel klubu.

Jelikož založení nové soutěže výrazně ohrožuje nejen existenci Ligy mistrů a dalších evropských soutěží, ale i ekonomické fungování fotbalu jakožto celku, rozhodla se UEFA tvrdě kontrovat. Hráči, kteří nastoupí v nově ohlášené soutěži, nebudou moci hrát utkání v dresu národního týmu. V takovém případě by se už na mistrovství světa v roce 2022 nemusely představit takové hvězdy jako třeba Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Harry Kane a mnoho dalších. Informaci po zasedání vedení UEFA potvrdil její prezident Aleksander Čeferin. UEFA zároveň projednává další možné sankce. Jednou z možností je vyřazení týmů Superligy již z aktuálního ročníku evropských pohárů a zároveň znemožnění startu v domácí soutěži, což je pro velkokluby vlastně jediný a největší strašák.

Nový formát Ligy mistrů

UEFA se již roky snaží najít řešení a vyhovět všem zúčastněným klubům. Proto milionářská soutěž nově nebude mít od sezony 2024/25 jen 32 účastníků, ale 36. Týmy budou mezi sebou soutěžit v jedné tabulce, již tedy nebudou rozděleny do skupin po čtyřech. Každý z celků, který se do Ligy mistrů kvalifikuje z domácí soutěže, či otevřené kvalifikace, odehraje v rámci hlavní soutěže deset utkání, z nichž polovinu bude hrát na domácím stadionu. Oproti současnému formátu se tak počet utkání jednoho týmu zvýší o čtyři zápasy.

Nejlepší osmička celkové tabulky se přitom kvalifikuje rovnou do vyřazovacích bojů. Týmy, které se umístí na devátém až čtyřiadvacátém místě, zabojují o zbylých osm míst v osmifinále v rámci dvojzápasu play-off.

Stejný formát, pouze s menším počtem zápasů, zavede UEFA od sezony 2024/25 v Evropské lize a v Konferenční lize. Týmy, které se budou účastnit Evropské ligy, odehrají v rámci základní části 8 utkání, čtyři doma, čtyři venku. V Evropské konferenční lize se bude hrát na šest utkání základní části. Je možné, že počet účastníků obou soutěží se navýší, stejně jako Liga mistrů, na 36 týmů.

UEFA v prohlášení uvedla, že změny navrhla tak, aby co nejvíce vyhovovaly všem zúčastněným a zároveň zajistily pozitivní budoucnost evropského fotbalu. Tu má zajistit právě to, co chybí Superlize, kterou chtějí pořádat světové velkokluby. To znamená, že charakteristikou Ligy mistrů bude otevřená soutěž, do které se týmy budou kvalifikovat na základě úspěchů v domácí soutěži.

„Nový formát soutěže udrží sen jakéhokoliv evropského týmu o účasti v Lize mistrů, čehož může dosáhnout díky výsledkům na hřišti. Zároveň zajistí prosperitu a ekonomický růst všech v evropském fotbale, ne jen jeho malé části,“ vyjádřil se v prohlášení Aleksander Čeferin, prezident UEFA.

Reklama

Doporučované