Hlavní obsah

UEFA coby módní policie? Zatrhla Ajaxu symboliku Boba Marleyho

Foto: Profimedia.cz

Ky-Mani Marley, syn Boba Marleyho, vystoupil v roce 2018 ve vyprodané Johan Cruijff Areně a fanouškům zazpíval hit Three Little Birds.

Reklama

Sada alternativních dresů Ajaxu Amsterdam s rastafariánskou trikolorou se rychle stala globálním hitem. Jenže UEFA neměla pro jistý umělecký prvek pochopení. Jak vzniklo spojení Ajaxu s Bobem Marleym a komu vadí ptáčci pod límcem?

Článek

Ajax Amsterdam, historicky nejúspěšnější nizozemský fotbalový klub, na konci srpna světu představil svou třetí sadu dresů (tzv. alternativních). Alternativní sady dresů existují proto, aby se v rámci jedné sezóny nestřetla dvě mužstva s nedostatečným barevným rozlišením, což se může stát poměrně snadno. Stačí, aby oba kluby vyznávaly stejné barvy a problém nedostatku kontrastu může být na světě.

Alternativní dresy se zpravidla od těch tradičnějších domácích a venkovních liší svou barvou i vzorem. Nizozemský velkoklub letos vytasil ve spolupráci s módním gigantem Adidas trikot z kategorie těch nejodvážnějších. Finální podoba dresů sklidila všeobecný úspěch, tedy až na jeden důležitý orgán, a sice ten nejdůležitější – UEFA.

Okolí límce narušili ptáčci

Návrh zbrusu nových dresů Ajaxu měl symbolicky uctít památku Boba Marleyho, jednoho z nejvýznamnějších reggae zpěváků historie. Marleyho hit „Three Little Birds“, tedy Tři ptáčci, se totiž stal jakousi adoptovanou hymnou příznivců nizozemského velkoklubu. Elegantní dres, jemuž dominuje černá barva, lemuje po ramenou a rukávech rastafariánská trikolora (červená, žlutá a zelená) právě na počest jamajského zpěváka Marleyho. Letos je to totiž 40 let od jeho předčasného úmrtí.

Aby nezůstali zmiňovaní „Tři ptáčci“ opomenuti, útočiště jim návrháři citlivě poskytli v místech někde mezi límcem a lopatkami, několik čísel nad jmenovkou. Jenže právě o osud oněch ptáčků v kauze UEFA versus Ajax jde.

„UEFA to vnímá jako výraz něčeho, co se výhradně neslučuje s naším klubovým logem nebo logem našich oficiálních sponzorů, a tedy takový symbol nemá s klubem zdánlivě nic společného. Z tohoto důvodu jednoduše nemůžeme ty tři ptáčky na dresech mít,“ prohlásil tiskový mluvčí Ajaxu Amsterdam.

Evropská fotbalová asociace je na takové případy dokonce vybavena speciálním paragrafem, který výslovně nařizuje, aby „okolí límce“ („collar zone“) nebylo zaplněno ničím, co by se neslučovalo s klubovou příslušností nebo oficiálními sponzory. Podle všeho samotná UEFA návrháře spolupracující s Ajaxem poučila o tomto pravidlu několik měsíců dopředu, aby předešla případnému nedorozumění.

„Fotbal je svoboda“

Jak je vlastně možné, že fanoušci nizozemského fotbalového celku sborově zpívají reggae hit z roku 1977 a uctívají slavného jamajského umělce?

Psal se rok 2008, když se během přátelského utkání v Cardiffu utkal domácí celek právě s Ajaxem. Fanoušci hostů byli místními pořadateli požádáni, aby ve svém sektoru setrvali o něco déle po skončení utkání. Přítomný DJ se je snažil aspoň trochu zabavit, když do reproduktorů vyslal song z dílny Boba Marleyho s názvem „Three Little Birds“. Legendární píseň s jamajskými kořeny v uších příznivců z Amsterdamu zarezonovala natolik, že si našla cestu k jejich srdcím. Z písně se stal instantní hit a pravidelný chorál všech fanoušků Ajaxu.

Pouto mezi fanoušky Ajaxu a dávno zesnulým Marleym se řádně utužilo o deset let později, kdy v beznadějně vyprodané aréně pojmenované po Johanu Cruijffovi, nizozemské fotbalové legendě, vystoupil Marleyho syn Ky-Mani a zazpíval reggae hymnu červenobílých v poločasové přestávce.

„Jsem tak dojatá ze skutečnosti, že si Ajax adoptoval Three Little Birds jako svou hymnu. Takové příběhy nejenže zahřejí na srdíčku, ale také krásně demonstrují ohromnou sílu hudby. Fotbal byl pro mého otce vším. Jak s oblibou říkal, fotbal je svoboda,“ řekla Cedella Marley, dcera Boba Marleyho.

Když zasahuje módní policie

Ačkoliv dres v původní podobě na hráčích Ajaxu neuvidíme, od svého představení na trhu doslova láme rekordy. Nejen fanoušci Ajaxu si ho okamžitě zamilovali, skupují ho miliony nadšenců po celém světě. Milovníci sportu a designu se rozplývají nad dokonalým propojením tradice, důmyslnosti, originality a elegantního provedení. Menno Geelen, marketingový manažer Ajaxu, prozradil, že tenhle dres se prodával minimálně čtyřnásobně rychleji, než kterýkoliv jiný dres Ajaxu v posledních letech.

Mnohé by napadlo, proč si UEFA na nizozemský velkoklub zasedla. Dlužno dodat, že UEFA nezasáhla do návrhářských záležitostí zdaleka poprvé. Relativně podobného příběhu jsme byli svědky před letošním odloženým Eurem 2020, kdy se Ukrajincům nepodařilo přes nekompromisní regule protlačit slogan hlásající „Slávu našim hrdinům“, který poukazoval na odvahu krajanů z ozbrojených sil. UEFA takový krok vyhodnotila jako politické gesto, které na dresech bez ohledu na obsah sdělení netoleruje.

Mimochodem onen nápis měl být původně našitý na ukrajinském dresu na totožném místě jako zakázaní jamajští ptáčci pouze z druhé strany. To znamená, že by ho během utkání stejně nikdo neviděl, spíš by hráčům v šatně připomínal, za koho bojují. Jenže co naplat, pravidla jsou pravidla.

V Serii A, italské nejvyšší fotbalové soutěži, se v létě rozhodlo, že od sezóny 2022/23 nebudou moci kluby vybavit své fotbalisty zelenými dresy, byť takové Sassuolo Calcio vyznává zelenou jako svou hlavní barvu. Důvodem je obava, aby byli zeleně odění fotbalisté v televizních přenosech k rozeznání v kontrastu s trávníkem.

Slavný Marleyho citát sice praví, že fotbal je svoboda. To ovšem tak úplně v 21. století neplatí, aspoň co se týče volnosti uměleckého vyjádření na dresech. Ajax rozhodnutí UEFA o nevinných ptáčcích pokorně přijal, což je pro jakýsi budoucí vývoj návrhářských práv fotbalových klubů zřejmě na škodu.

Fanouškům Ajaxu, kteří svůj vztah s milovaným klubem pozvedli o jednu originální dimenzi, to nejspíš jakkoliv neubere na pýše a radosti. Ostatně jak zpívá v jejich nové hymně sám Marley: „Don't worry about a thing, 'Cause every little thing gonna be all right“.

Reklama

Související témata:

Doporučované