Hlavní obsah

UFO chce s ČSSD vyhrát volby v Ústeckém kraji

Foto: Ústecký kraj

Kampaň se bude podle lídra Martina Kliky kromě jiného zabývat i rozvojem kraje v souvislosti s útlumem těžby hnědého uhlí.

Reklama

Sociální demokracie jde do podzimních krajských voleb v Ústeckém kraji v koalici s UFO, ProMOST a nezávislými, kandidátku vede náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD).

Článek

Na druhém místě bude náměstkyně primátora Ústí nad Labem Věra Nechybová (UFO) a třetí místo obsadí Jan Paparega (ProMOST), primátor Mostu. Koalice se chce zaměřit mj. na zdravotnictví, bezpečnost či životní prostředí. Krajské volby se uskuteční 2. a 3. října.

Na krajské kandidátce bude jako nezávislá například také starostka Šluknova Eva Džumanová (STAN). Chtěla by podle svých slov usilovat o restartování zdravotnictví v Rumburku na Děčínsku. „Tento kout Ústeckého kraje (Šluknovský výběžek) byl trošku opomíjen, ráda bych z pozice kraje zastupovala a hájila zájmy těchto 55 000 obyvatel výběžku,“ uvedla.

Kompletní kandidátní listinu koalice představí na konci června. Již nyní ale její zástupci zvažují, s kým by v případě úspěchu ve volbách utvořili koalici. „Nebráníme se spolupráci s žádným subjektem, je to o shodách, které budou v rámci programu,“ řekl dnes lídr kandidátky Klika.

Kampaň bude podle něj postavena na pěti pilířích, a to bezpečnosti, zdravotnictví, životním prostředí, podpoře rodin a podnikatelů a rozvoje kraje v souvislosti s útlumem těžby hnědého uhlí.

Nechybová uvedla, že se chce zasadit o to, aby byla větší pozornost zaměřena na krajské město Ústí nad Labem. „Ústí je dnes jediným městem v zemi, kde funguje politika bez doplatků na bydlení. Tato politika nese své plody. Chceme naše zkušenosti a dobrou praxi z města přenést i na kraj,“ řekla.

V Ústeckém kraji nyní tvoří vládnoucí koalici KSČM s ČSSD a SPD-SPO. V opozici jsou ANO a ODS.

Na volby v regionu se připravují i další strany a hnutí. Kampaň zahájí většina z nich před prázdninami.

Reklama

Doporučované