Hlavní obsah

Uhelný brexit. Britové poprvé od průmyslové revoluce zvládli celý den dělat elektřinu bez uhlí

Velká Británie poprvé vydržela celých 24 hodin bez elektřiny vyrobené z uhlí.

 

Reklama

Do roku 2025 chce Velká Británie přestat spalovat uhlí úplně.

Článek

Zatímco tiskový odbor českého premiéra Bohuslava Sobotky se ke Dni Země pochlubil strategií udržitelného rozvoje do roku 2030, Velká Británie zveřejnila hmatatelnější výsledek.

Poprvé od velké průmyslové revoluce se Britové celých 24 hodin obešli bez elektřiny vyrobené z uhlí.

Až do pátku, kdy milník padl, platilo, že britské domácnosti a firmy dokázaly „vydržet" bez uhelné elektřiny maximálně devatenáct hodin.

Uhlí pohání Británii již více než jedno století. V roce 1882 se právě v Londýně otevřela první uhelná elektrárna na světě. V pozdějších letech se začaly objevovat tendence uhlí omezovat, aby se neznečišťovalo životní prostředí.

Uhlí postupně nahrazoval zemní plyn a jiné obnovitelné zdroje. V roce 2016 přišla britská vláda s novým plánem na omezení emisí. Do roku 2025 se má uzavřít poslední uhelná elektrárna.

Británie má jeden z nejstarších energetických systémů na světě. Tamní vlády mají velké ambice při snižování emisí skleníkových plynů a odstavují staré uhelné elektrárny. Příliš rychle, namítají kritici a investoři do uhelných zdrojů.

Vlastníkem dvou klasických elektráren v Británii je Daniel Křetínský, jednu z nich předělává na spalování biomasy.

Česko využívá k výrobě elektřiny především klasické zdroje: uhlí a jádro. Přestože podíl uhlí na výrobě klesá, stále tvoří její největší část. V roce 2002 se z uhlí vyrobily více než dvě třetiny elektřiny, o deset let později se podíl uhlí snížil na 53 %.

Reklama

Doporučované