Hlavní obsah

Uhlí odzvonilo. Už ho nechce ani jeden z největších těžařů v USA

Foto: Seznam Zprávy

Akciím společnosti GE se tento rok moc nedaří.

Reklama

General Electric opouští těžbu uhlí. Jde o ekonomický krok, uvedla společnost. Chce se více věnovat obnovitelným zdrojům, a to i přes pět let starou téměř 10miliardovou akvizici společnosti specializující se na těžbu uhlí.

Článek

I jeden z největších producentů energie z uhlí se s ním loučí. Společnost General Electric přestane stavět uhelné elektrárny a ty stávající zavře nebo prodá. Americký průmyslový konglomerát se tak podle svého sdělení rozhodl, protože se chce soustředit na energii z obnovitelných zdrojů. Dle slov společnosti jde o ekonomické rozhodnutí.

Velký uhelný neúspěch

Americký web CNN píše o dramatickém obratu, protože ještě před pěti lety provedla společnost za 9,5 miliardy dolarů akvizici firmy Alstom, která vyrábí turbíny pro uhelné elektrárny. Nicméně koupě podniku se pro General Electric ukázala jako pohroma.

Pro americký konglomerát šlo o největší obchod, co se kdy povedl. Ale s příchodem levného zemního plynu i obnovitelných zdrojů se transakce přestala vyplácet a společnost musela začít propouštět své zaměstnance po tisícovkách.

„Odchod společnosti GE od energie z uhlí ještě zdůrazňuje miliardy ztracených dolarů akcionářů kvůli neúspěšné akvizici společnosti Alstom,“ řekl pro CNN John Inch, analytik společnosti Gordon Haskett Research Advisors.

Oznámeným přechodem mohou být zrušena ale i další místa, uvedla firma General Electric. Už dříve oznámila, že kvůli pandemii covidu-19 zruší 13 000 pracovních míst v divizi GE Aviation, která vyrábí letecké motory. Akcie GE v pondělí poklesly o šest procent, což znamená, že oproti počátku roku společnost ztratila již 42 procent ze své ceny.

„S pokračující transformací GE se zaměřujeme na podniky v oblasti energetiky, které jsou do budoucna atraktivní svou trajektorií růstu,“ uvedl v prohlášení seniorní viceprezident GE Russell Stokes.

Prezidentské volby

Další proměnnou v uhelném sektoru ve Spojených státech budou prezidentské volby, píše BBC. Za „krásné a čisté uhlí“ bojuje v časech, kdy se od fosilních paliv kvůli znečišťování životního prostředí odvrací mnoho rozvinutých zemí, americký prezident Donald Trump.

Nynější šéf Bílého domu zrušil nařízení o omezení uhelných emisí z dob svého předchůdce Baracka Obamy. Úpadek uhelné energie se mu ale zastavit nepodařilo, protože podíl na trhu získávají levnější alternativy, jako je zemní plyn a solární a větrná energie.

V minulém roce podle CNN Spojené státy spotřebovaly více energie z obnovitelných zdrojů než z uhlí. To se poprvé podařilo od roku 1885 a spotřeba uhlí se již šestým rokem dále snižuje.

Reklama

Doporučované