Hlavní obsah

Uhlobaroni z Mostecké uhelné přišli před soud. Trvalo to 20 let

Antonín Koláček je velkým příznivcem buddhismu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Městský soud v Praze začíná řešit případ Mostecké uhelné společnosti, která byla privatizována v 90. letech. Spis má 100 tisíc stran.

Článek

Po dvaceti letech se před český soud dostává jedna z největších privatizačních kauz.

Městský soud v Praze začíná řešit případ Mostecké uhelné společnosti, která byla privatizována v 90. letech a stát při ní podle obžaloby přišel nejméně o tři miliardy korun.

Státní zástupce podal obžalobu na pět bývalých manažerů společnosti. Konkrétně na Antonína Koláčka, Jiřího Diviše, Marka Čmejlu, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause. Obžaloval také bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkoru. Všech pět bývalých manažerů i s bývalým náměstkem se k soudu dostavilo.

Koláček, který se nedávno vrátil z Peru, novinářům řekl, že je za zahájení procesu rád. „Končí 20 let nejasností a trápení,“ vysvětlil. Pro soud si prý připravil písemné prohlášení, na otázky senátu či státního zástupce po dohodě s právníky zatím odpovídat nebude.

Obdobný postup zvolí i Kraus. „Nemám žádný důvod opětovně vysvětlovat složité detaily jednotlivých kroků, které byly činěny v době před téměř čtvrtstoletím. Na řadu z nich si dnes navíc vzpomínám jen složitě, což je pochopitelné s ohledem na velmi dlouhou dobu, která od poloviny let devadesátých uplynula,“ uvedl předem ve svém tiskovém prohlášení.

Státní zástupce čte nejdůležitější část obžaloby.Video: Hanuš Hanslík

Zahájení procesu Kraus na rozdíl od Koláčka nevítá. „Česká obžaloba je téměř totožnou kopií obžaloby švýcarské. Česká justice započala proces pouze z formálních důvodů, nástup do výkonu trestu ve Švýcarsku bude znamenat důvod pro jeho okamžité zastavení,“ podotkl.

Podle výsledků policejního vyšetřování obžalovaní použili k ovládnutí Mostecké uhelné společnosti jednoduchý trik. Společnost ovládli za její vlastní peníze.

Skryti za Appianem

Žalobci píší, že se to odehrálo takto.

V první polovině devadesátých let stát rozdal skoro polovinu akcií společnosti v kuponové privatizaci a pět procent dal městům a obcím. Stát tak v době vlády Václava Klause přišel o nadpoloviční většinu akcií a ztratil na firmu vliv. Do vedení Mostecké uhelné se tehdy dostal Antonín Koláček.

Podle státního zástupce obžalovaní zůstali skryti za americkou firmou Appian Group.Video: Hanuš Hanslík

V roce 1995 pak firma půjčila dvě a půl miliardy korun společnosti Newton Financial Management Group, kterou ovládal Koláček spolu se Čmejlou a Krausem. Firma Newton pak začala skupovat akcie Mostecké uhelné společnosti.

Podle státního zástupce ale obžalovaní zůstali skryti za americkou firmou Appian Group, která akcie nakupovala prostřednictvím firmy Investenergy. Nikdo tak nevěděl, kdo je skutečným vlastníkem v té době už nadpolovičního podílu.

V roce 1999 pak vláda Miloše Zemana prodala Investenergy zbývající akcie za 650 milionů korun.

My jsme to zachránili

Obžaloba viní manažery kromě podvodu také ze zneužití informací v obchodním styku. Podle obžaloby způsobili České republice škodu 3,2 miliardy korun. Ministerstvo financí, které se soudního projednávání účastní jako poškozený, požaduje náhradu škody dokonce ve výši 8,6 miliardy korun.

Manažeři vinu popírají. Hájí se tím, že Mosteckou uhelnou společnost ve skutečnosti zachránili. Bez nich by prý zkrachovala. Zároveň tvrdí, že stejně jako oni postupovalo v devadesátých letech vedení mnoha jiných privatizovaných firem.

Poukazují navíc na to, že projednávání případu českým soudem po dlouhých dvaceti letech je zbytečné, protože už byli před třemi lety odsouzeni za to samé švýcarským soudem.

Rozsudky padly v Bellinzoně

Federální soud ve švýcarské Bellinzoně je potrestal za podvod a praní špinavých peněz, které se mělo odehrávat právě ve Švýcarsku. Uložil jim za to tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců.

V případě Koláčka a Krause už jsou tresty pravomocné a oba by brzy měli nastoupit do švýcarského vězení. V případě Čmejly, Diviše a Klimeckého se čeká na potvrzení výše trestů.

Pokud skutečně obžalovaní nastoupí do švýcarského vězení, projednávání věci u českého soudu skončí, protože nemohou být za stejnou věc potrestáni dvakrát.

Městský soud má prozatím jednání ve věci naplánované do dubna příštího roku. Ale není pravděpodobné, že by případ do té doby stihl vyřešit. Vyšetřovací spis má přes sto tisíc stran.

Reklama

Doporučované