Hlavní obsah

Uhynul nejstarší pavouk na světě. Osudnou se mu stala vosa

Sklípkan zvaný „číslo 16“ se dožil úctyhodných třiačtyřiceti let.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejstarší známý pavouk na světě uhynul v Austrálii v úctyhodném věku 43 let. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní vědce. Pavouk nicméně podle nich neuhynul stářím, ale kvůli bodnutí vosou.

Článek

Dotyčný pavouk latinsky zvaný gaius villosus, z podřádu sklípkanů, výrazně překonal předchozí rekord. Ten držela 28letá mexická tarantule, alespoň podle studie publikované v časopise Pacific Conservation Biology.

Sklípkan zvaný „číslo 16“ umožnil vědcům, aby se dozvěděli více o chování pavouka, jenž se vyskytuje po celé Austrálii, včetně soukromých zahrad.

„Podle našeho názoru je to nejstarší exemplář pavouka, který byl sledován. Jeho dlouhá historie nám dovolila dozvědět se více o chování těchto pavouků a populační dynamice,“ řekla výzkumnice Leanda Masonová z univerzity v Curtinu na západě Austrálie.

„Číslo 16“ bylo objeveno v roce 1974, kdy australská specialistka na pavouky Barbara Yorková Mainová, které je nyní 88 let, začala s výzkumem sklípkanů v regionu Wheatbelt na západě země.

„Díky Barbařině rozsáhlému výzkumu jsme dokázali zjistit, že dlouhověkost sklípkanů je dána jejich biologickým cyklem a zejména způsobem, jakým žijí v buši, jejich usedlou povahou a metabolismem,“ dodala Masonová.

Zmíněný pavouk byl zkoumán v přirozeném prostředí. Samičky sklípkanů tráví většinu svého života ve stejné noře a její blízkosti. Vědci toto místo označili a pravidelně pozorovali.

Výzkum také umožnil lépe pochopit, jak člověk svou činností tyto druhy ohrožuje a jaký vliv na ně má globální oteplování a odlesňování.

Sklípkani obvykle žijí pět až 20 let. Pro lidi nepředstavují velkou hrozbu, jejich kousnutí ale může být bolestivé.

Reklama

Doporučované