Hlavní obsah

Kelímky, žabky a igelitky. Uhynulá velryba měla v žaludku 6 kilo plastů

Uhynulý vorvaň měl v žaludku 6 kilogramů plastů.Video: Eva Krchová, Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Téměř šest kilogramů odpadu našli v žaludku vorvaně obrovského. Mršinu vyvrhlo moře na východním pobřeží Indonésie.

Článek

Mezi odpadky o celkové hmotnosti 5,9 kilogramu bylo 115 plastových kelímků, čtyři PET lahve, 25 igelitových tašek, dvě gumové letní žabky a přes tisíc dalších kusů plastů, informovala o tom v úterý agentura AP.

Rozkládající se tělo vorvaního samce, který měřil na délku 9,5 metru, bylo objeveno v indonéském národním parku Wakatobi. Vzhledem k pokročilému stadiu rozkladu velryby nebylo možné určit příčinu úmrtí, informoval o tom Světový fond na ochranu přírody na svém Twitteru. Tělo mohutného mořského kytovce bude pohřbeno později během tohoto týdne.

Indonésie je po Číně druhým největším producentem plastů na světě. Podle akademického časopisu Science Indonésie vyprodukuje mimo jiné 1,29 milionu tun plastu, které následně skončí v oceánu. Luhut Binsár Pandžajtan, indonéský ministr pro námořní záležitosti a rybolov uvedl pro AP, že je možné, že i těla mnohých dalších mořských živočichů jsou také znečištěna plastovým odpadem, což je pro naše životy velmi nebezpečné. Pandžajtan dodal, že se Indonésie snaží do roku 2025 snížit svůj plastový odpad o 70 procent.

Reklama

Doporučované