Hlavní obsah

Ujede až 10 tisíc kilometrů, v nouzi ubytuje čtyři lidi. Toyota vyvíjí vozidlo na Měsíc

Ujede až 10 tisíc kilometrů, v nouzi ubytuje čtyři lidi. Toyota vyvíjí vozidlo na Měsíc.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Japonská kosmická agentura JAXA a automobilka Toyota společně vyvíjí průzkumné vozidlo na povrch Měsíce. Měsíční vůz s přetlakovou kabinou a lidskou posádkou bude mít dojezd 10 000 km. Bude využívat elektrický pohon na palivové články. České zastoupení firmy Toyota to dnes sdělilo ČTK v tiskové zprávě.

Článek

Práce na vývoji vozidla jsou součástí dohody JAXA a Toyoty o spolupráci v oblasti mezinárodního vesmírného průzkumu.

„V JAXA se věnujeme mezinárodní koordinaci a zkoumání technologií souvisejících se zapojením Japonska do mezinárodního vesmírného průzkumu. V rámci našeho dalšího společného průzkumu bychom rádi využili výtečný technologický potenciál Toyoty v souvislosti s mobilitou, a tak očekáváme zrychlení našeho technologického průzkumu k realizaci průzkumného vozidla s přetlakovou kabinou a lidskou posádkou,“ uvedl prezident JAXA Hiroši Jamakawa.

Vozidlo má být podle návrhu šest metrů dlouhé, 5,2 metru široké a 3,8 metru vysoké, což odpovídá přibližné velikosti dvou mikrobusů. Poskytne celkový obytný prostor 13 m3, což umožní ubytování dvou osob, v nouzových případech pak poskytne zázemí až čtyřem pasažérům.

Mezinárodní vesmírný průzkum, jehož cílem je dosažení udržitelného rozvoje celého lidstva rozšiřováním oblastí lidských činností a podporou duševního vlastnictví, se v současnosti zaměřuje na Měsíc a planetu Mars.

Reklama

Doporučované