Hlavní obsah

Ujfaluši předcvičuje s tyčí, ale o spartakiádu opravdu nejde. Nový projekt sbírá fotbalová data

Rozhovor s Tomášem Ujfalušim.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý reprezentant Tomáš Ujfaluši se angažuje v projektu Pro Fútbol Analytics, který umí změřit fyzičku i fotbalové schopnosti.

Článek

Za národní tým odehrál Tomáš Ujfaluši 78 utkání, na fotbalovém Euru 2004 se jako člen týmu „Brücknerových chlapců” probil až do semifinále, startoval i na mistrovství světa.

Po krátké spolupráci s trenérem Robertem Mancinim v Galatasaray a epizodě v roli skauta pražské Sparty se Ujfaluši pohyboval spíš mimo fotbal, v první řadě věnoval maximální péči dceři Kateřině.

Ale pak se přece jen na hřiště a k balonu vrátil. Jako součást projektu Pro Fútbol Analytics, který u jednotlivých týmů na nejrůznějších úrovních sbírá na celém evropském kontinentu (i v Africe) data o fyzické a technické připravenosti jednotlivých hráčů.

Tomáš Ujfaluši jednotlivé měřitelné disciplíny předvádí i na instruktážním videu celého projektu, třeba i včetně cvičení s tyčkou, ze kterého lze vyčíst míru koordinačních schopností daného fotbalisty.

„Běhat umí v uvozovkách každý, ale ukazuje se, že třeba přihrát na dvanáct metrů mezi kužely vzdálené dva metry už je pro spoustu kluků problém,” říká Tomáš Ujfaluši.

V rozhovoru pro Seznam vysvětluje, proč se měří výbušnost, dynamika odrazu, zkoumá se vytrvalost i schopnost pracovat s míčem. „Čím víc dat se posbírá, tím zajímavější zpětnou vazbu trenéři o svém týmu dostanou, protože ta data pak lze v příslušném měřítku srovnávat.” Další podrobnosti o projektu, který na 2. března chystá do Zbuzan akci pro veřejnost, najdete ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované