Hlavní obsah

„Ukážeme naši sílu.“ Británie vyšle k Číně obrovskou námořní flotilu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Největší britská námořní flotila vyrazí v květnu na měsíční plavbu přes Tichý oceán, uvedlo v pondělí místní ministerstvo obrany.

Článek

„Když naše úderná skupina CSG (Carrier Strike Group) příští měsíc vypluje, zvedne vlajku globální Británie, což zdůrazní náš vliv, ukáže naši sílu, schopnost spolupracovat s našimi přáteli a znovu potvrdí náš závazek řešit dnešní a budoucí bezpečnostní výzvy,“ prohlásil v pondělí britský ministr obrany Ben Wallace. Cílem mise je podle něj ukázat námořní a letecké síly Velké Británie a zdůraznit, že Spojené království hraje aktivní roli při formování mezinárodního systému 21. století. Země také plánuje cvičení společně s Indií, Japonskem a Jižní Koreou.

Údernou skupinu povede 65 000 tun vážící letadlová loď HMS Queen Elizabeth, která je jednou ze dvou největších britských letadlových lodí a největší válečnou lodí, jakou kdy Spojené království vyslalo na moře. K misi se také přidají dva torpédoborce, dvě protiponorkové fregaty, dvě pomocné zásobovací lodě a ponorka, stojí v prohlášení ministerstva. Uvádí se také, že se skupinou popluje torpédoborec amerického námořnictva a také fregata z Nizozemska, jejímž hlavním úkolem bude protivzdušná obrana flotily.

Bezpečí vzdušného prostoru zajistí stíhačky RAF F-35B a letoun americké námořní pěchoty F-35B. Jak píše americká stanice CNN, když se podobná skupina plavila v rámci loňských vojenských cvičení, šlo o „největší koncentraci stíhaček Royal Navy nasazených z letadlové lodi od roku 1983“. Britské ministerstvo obrany v minulosti také uvádělo, že jde o největší leteckou skupinu stíhacích letadel páté generace. Ta se mimo jiné považují za nejpokročilejší stíhačky na světě. Podle mezinárodního institutu pro strategická studia bude britská úderná skupina „nejschopnější flotilou nasazenou jediným evropským námořnictvem za poslední roky“.

Británie v březnu provedla rozsáhlou revizi své obranné a zahraniční politiky a na základě obdržených výsledků stanovila, že v nadcházejícím desetiletí chce posílit přítomnost v indopacifickém regionu. V pondělním prohlášení úderné skupiny ministerstvo obrany uvedlo, že nasazení flotily je zaměřeno na hlubší bezpečnostní roli Spojeného království v regionu.

Ambicí britské úderné skupiny je navštívit 40 zemí. Plavební cesta, při které tým propluje Středozemním mořem a Indickým oceánem na cestě do Tichého oceánu, bude činit téměř 48 280 kilometrů. Přesnou trasu v indopacifickém regionu Británie zatím nezveřejnila. Předpokládá se ale, že plánovaná návštěva Singapuru bude pomyslným vstupem do vod Jihočínského moře, přes které bude nejspíš úderná skupina pokračovat do Japonska a Jižní Koreje. Čína přitom přítomnost zahraničních válečných lodí odsoudila. Očekává se také, že britská skupina propluje východně od Tchaj-wanu, samosprávného ostrova, který Čína považuje za součást svého území.

Velitel úderné skupiny Commodore Steve Moorhouse se domnívá, že podobná akce je viditelnou ukázkou oživení královského námořnictva za poslední léta. Zdůraznil také důležitost této mise pro Británii, obzvlášť po odchodu Spojeného království z EU.

Reklama

Doporučované