Hlavní obsah

Ukažte, komu prodáváte respirátory. Stát poslal výrobcům kontroly

Finanční úřad začal kontrolovat výrobce a distributory respirátorů.

Reklama

V jednotlivých krajích začaly ohlášené kontroly výrobců a distributorů aktuálně nedostatkových respirátorů. V řadě firem se kontroloři finančních úřadů ohlásili krátce poté, co začalo platit nařízení, že prodávat smějí pouze státu.

Článek

Ve čtvrtek pracovníci finančního úřadu zkontrolovali jednoho z oficiálních distributorů respirátorů a roušek, firmu nanoSpace. Zaměřili se na cenu výrobků i konkrétní faktury. Jiřího Kůse, šéfa Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, překvapilo, že stát má v tuto chvíli čas na kontroly.

„Stát v tuto chvíli úplně odřízl soukromé nemocnice, ordinace nebo třeba neziskové organizace. I když si u nás zboží objednaly a zaplatily už třeba koncem ledna, teď jim ho nesmíme dodat,“ řekl Jiří Kůs. Zákazníkům proto říkají, že objednané ochranné pomůcky nedostanou, a objednávky stornují, a to i když jde například o laboratoře a jiné zdravotnické provozy.

První inzeráty překupníků se na internetových bazarech začaly objevovat ještě v lednu. Tehdy také Češi poprvé začali ve velkém skupovat z lékáren roušky a dezinfekci. Ceny respirátorů letěly do tisíců. I proto sáhla ministerstva financí a zdravotnictví k restrikcím.

„Teď nám každý den volají lidé, že mají vážně nemocné členy rodiny, nebo lékaři, kteří nemůžou sehnat ani jeden respirátor, ani těm ale nemůžeme vyhovět,“ říká Jiří Kůs z portálu nanoSpace. „Dokonce se ozvali i z jedné okresní nemocnice a záchranné služby.“

„Kontroly finančního úřadu se zaměřují především na dodržování maximální ceny ochranných prostředků třídy FFP3 vyrobených a uváděných na český trh,“ oznámila už před několika dny tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství Zuzana Mašátová. Tomu, kdo by chtěl s cenami podvádět, hrozí pokuta až 10 milionů korun.

Kontroloři se už ohlásili také v Pardamu, výrobci nanovlákenných respirátorů, potvrdil ředitel Jan Buk. „Je mi líto, že na jednu stranu se snažíme pomáhat státu a navyšujeme výrobní kapacity, co to jde, a na druhou stranu nás úředníci téhož státu chodí kontrolovat, jestli dodržujeme pravidla.“ Technologická firma Pardam aktuálně vyrábí zhruba 10 tisíc kusů respirátorů měsíčně.

Nákup ochranných prostředků teď organizuje Ministerstvo zdravotnictví. Kvůli rostoucí koronavirové epidemii v zemi ve formě zakázky bez výběrového řízení. Úřad slibuje, že od pátku by měli praktičtí lékaři i nemocnice dostat první velkou dodávku respirátorů.

Reklama

Doporučované